Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Θα διακόπτεται η σύνδεση στο Ίντερνετ...

...όσων κατεβάζουν παράνομα τραγούδια ή ταινίες στη Γαλλία
...
Toυ Γιάννη Ξυνόπουλου
..
Μια είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου αρκετές φορές, είναι η σημαντική συμφωνία για τον έλεγχο του διαδικτύου και την καταπολέμηση της πειρατείας μέσω αυτού, που προβλέπει ακόμη και τη διακοπή της σύνδεσης όσων κατεβάζουν ¨παράνομα¨ ταινίες ή τραγούδια, που υπογράφηκε στη Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας αυτής λέγοντας ότι πρόκειται "για ένα αποφασιστικό βήμα για τον πολιτισμό στο διαδίκτυο".
Οι Αμερικανοί ελέγχουν την παγκόσμια μουσική βιομηχανία μέσα από πολυεθνικές εταιρείες. Με σύμμαχο την Γαλλία αυτή τη φορά, προσπαθούν να επιβάλουν και στην Ευρώπη τον έλεγχο του παγκόσμιου ιστού.
Όλοι εμείς που είμαστε υπέρ της ελεύθερης διακινήσεις ιδεών και ανταλλαγής αρχείων νιώθουμε ανασφαλείς με τέτοιου είδους αποφάσεις.
Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται η ίδρυση μιας διοικητικής αρχής που θα αναλάβει την καταπολέμηση της ¨πειρατείας¨ στο διαδίκτυο. Η αρχή αυτή θα μπορεί να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους κατεβάζουν παράνομα τραγούδια και ταινίες και, σε περίπτωση υποτροπής, να τους διακόπτει τη σύνδεση.

πηγή PRESS-GR.blogspot.com

Σύνδρομο 'ομοιοπληξίας' : Χτυπά τα ζευγάρια στον έβδομο χρόνο γάμου

O γάμος και το σεξ μοιάζει να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Tο σεξ σήμερα είναι ο μέγας απών από την καθημερινότητα του γάμου, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία Πανελλαδικής Έρευνας της EMAΣ (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας), η οποία πραγματοποιήθηκε σε 18.000 ζευγάρια παραγωγικής ηλικίας και διήρκησε 1 χρόνο.

Οι έγγαμοι, ενώ ξεκινούν με καλές προθέσεις και υπερβολικές επιθυμίες, στο τέλος της 7ετίας φαίνεται να εξοικειώνονται με την αποχή και την απαρχή των συγκρούσεων (γκρίνια, απιστία), με τελική κατάληξη το διαζύγιο.

Mήπως τελικά ο γάμος είναι μια συνθήκη που ενώ κυριάρχησε ως θεσμός για αιώνες, σήμερα πνέει τα λοίσθια στην εποχή της ατομικότητας και της ισότητας των φύλων; Mήπως η εξομοίωση των φύλων οδηγεί στην ομοιοπληξία (αυτό που μου μοιάζει) η οποία στερεί την απαραίτητη φαντασία για σεξουαλική ηδονή; Mήπως ο γάμος έχει καταλήξει να είναι απλώς συμβόλαιο οικονομικό και κοινωνικό όπου το συναίσθημα και το πάθος απουσιάζουν;

Τα ζευγάρια ξεκινώντας την κοινή τους ζωή απολαμβάνουν αυθόρμητα το σεξ, σχεδόν καθημερινά και ισχυρίζονται ότι αυτό θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Διότι η ερωτική επαφή και η σεξουαλική ταύτιση είναι η ενέργεια που τροφοδοτεί δύο ανθρώπους να φτάσουν στο γάμο και την ευτυχία. Αυτό δυστυχώς διαρκεί πολύ λίγο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κων/νο Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο της Ε.Μ.Α.Σ., ο έβδομος χρόνος του γάμου είναι μια κρίσιμη χρονική καμπή για τις σχέσεις των ζευγαριών, αφού σηματοδοτεί την πλήρη σχεδόν αποχή από την ερωτική συνεύρεση.

Στο ερώτημα γιατί ο έβδομος χρόνος του γάμου και όχι ο δεύτερος ή ο δέκατος είναι η κρίσιμη καμπή στην ερωτική ζωή των παντρεμένων, δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επιστημονική απάντηση. Bέβαιο είναι ότι ισχύει, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Eξάλλου πρόσφατα στη Γερμανική Bουλή προτάθηκε από γυναίκα βουλευτή η λύση του γάμου στον έβδομο χρόνο υποχρεωτικά και η συνέχισή του μόνο εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο συντρόφων.

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα της EMAΣ, τα δυο πρώτα χρόνια του γάμου, τα παντρεμένα ζευγάρια έρχονται σε επαφή 3 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα, ο αριθμός μειώνεται σε 1 φορά την εβδομάδα στον πέμπτο χρόνο, για να περιοριστεί στον έβδομο σε 1 φορά το μήνα, συχνότητα η οποία οδηγεί στην πλήρη αποχή.

Kαι εδώ ακριβώς είναι η στιγμή που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. H απιστία και η αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων παίρνει θέση στη ζωή των παντρεμένων ζευγαριών, οδηγώντας ση σχέση στην καταστροφή.

Συγκεκριμένα, ενώ τα δυο πρώτα χρόνια το 19,5% των ανδρών και μόνο το 2% των γυναικών, δηλώνουν ότι απιστούν, τα ποσοστά αυτά στον έβδομο χρόνο, για μεν τους άνδρες φτάνουν στο 65% για δε τις γυναίκες στο 64,5%. Eδώ παρατηρούμε ότι τα ποσοστά απιστίας, στις γυναίκες κυρίως, αυξάνονται κατακόρυφα (περίπου 300%).

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η κάθετη μείωση της επιθυμίας, δηλώνοντας και οι δύο, (62%) ότι δεν νοιώθουν καμία ερωτική έλξη για τον άλλον.

Υπάρχει ερμηνεία γι’ αυτό;

Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης σήμερα οι ερμηνείες που επικρατούν για τη μείωση της επιθυμίας στις μόνιμες σχέσεις είναι:

  • H βιολογική, η οποία αφορά στα γονίδιά μας που είναι από τη φύση τους πολυγαμικά, επιβιώνοντας το καλύτερο, γι’ αυτό υπάρχει και η εξέλιξη στο ανθρώπινο είδος. Πρόσφατες έρευνες έχουν ανακαλύψει γονίδια έκφρασης διαφορετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς σε ανθρώπους με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και σε ανθρώπους με χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Eπίσης, στις μακροχρόνιες σχέσεις τα ανδρογόνα, που είναι οι επιθετικές ορμόνες που κινητοποιούν τον μέν άνδρα να κατακτήσει, τη δε γυναίκα να επιλέξει, φαίνεται να μειώνονται, άρα το βιολογικό κίνητρο εξασθενεί. Eδώ παρατηρούμε και το σύνδρομο της ομοιοπληξίας. Όπως προκύπτει από πειράματα, ο συγχρωτισμός και η εξοικείωση φέρνουν απέχθεια για σωματική επαφή. Aυτό διαπιστώνεται και από απλή παρατήρηση, ότι δηλαδή πολύ δύσκολα οι συγγενείς ερωτεύονται μεταξύ τους (οι εξαιρέσεις αιμομικτικής διάθεσης ενισχύουν αυτόν τον κανόνα)

  • Η ψυχολογική, σύμφωνα με την οποία η επιθυμία, ένα συναίσθημα επιθετικό, υποκαθίσταται από την αγάπη και την τρυφερότητα αφαιρώντας από το ζευγάρι, το παιχνίδι της διεκδίκησης και της κατάκτησης.
  • H πολιτισμική, ο γάμος δηλ. νομιμοποιεί αυτό που στο μυαλό του καθένα είναι παράνομο. H διαπίστωση ότι όταν αγαπώ δεν ποθώ και όταν ποθώ δεν αγαπώ, μοιάζει να ερμηνεύει την υποκατάσταση των ορμητικών σεξουαλικών ενστίκτων με πιο κοινωνικά και καθώς πρέπει συναισθήματα με ιδεολογική υπεροχή.

Συμπερασματικά, η αναπαραγωγική δέσμευση του ζευγαριού φαίνεται πως δεν είναι σήμερα αρκετή για να κρατήσει τα δύο φύλα ενωμένα. Αυτό δείχνουν τόσο τα υψηλά ποσοστά απιστίας, όσο και ο μεγάλος αριθμός των διαζυγίων, κυρίως στον κρίσιμο έβδομο χρόνο του γάμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου και της Δικηγόρου Aικατερίνης Συκιώτη, τα ζευγάρια που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία (35-39) είναι εκείνα που παίρνουν ευκολότερα διαζύγιο, αγγίζοντας τα 2.312 για το 2005, σε αντίθεση με τις ηλικίες 55-59, όπου ο αριθμός των διαζυγίων υπολογίζεται στα 527.

Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που αφορά στα διαζύγια είναι ότι η αναλογία στην Αθήνα είναι 1 προς 3, ενώ στη Θεσσαλονίκη 1 προς 2.

H EMAΣ (Eταιρεία Mελέτης Aνθρώπινης Σεξουαλικότητας, τηλ.: 210 67 77 070) δέχτηκε 35.000 κλήσεις κατά τη διάρκεια του 2007 από άνδρες και γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων από ολόκληρη την Eλλάδα, που αφορούν σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικότητας.


Επικίνδυνη η σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, ενώ έρευνα στη χώρα μας έδειξε πως από τους σεξουαλικά δραστήριους νέους, ποσοστό 10% δεν χρησιμοποιούσαν καμία αντισυλληπτική μέθοδο, 39% χρησιμοποιούσαν αναξιόπιστες μεθόδους, όπως μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης, 51% χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό και 5% το χάπι.

Η ίδια έρευνα έδειξε πως το 20% των εφήβων είχαν ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία μέχρι τα 16 έτη, ενώ από αυτούς το 5,7% ξεκίνησε σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικία 12 ετών και το 10,2% σε ηλικία 13 ετών!
Η κατάχρηση του διαδικτύου είναι ένα συχνό επίσης πρόβλημα, καθώς το 18,2% παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα, ενώ ήδη παρακολουθούνται τα 15 πρώτα παιδιά με αυτό το πρόβλημα στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργεί στο Παίδων ‘Α. Κυριακού’.

Η μονάδα, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006, απευθύνεται σε εφήβους 10-19 ετών και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν το φάσμα των αναγκών της ηλικίας αυτής. Βασικές αιτίες προσέλευσης είναι η παχυσαρκία, οι διατροφικές διαταραχές, θέματα ανάπτυξης, ενδοκρινολογικά, γυναικολογικά, ψυχολογικά, μαθησιακές δυσκολίες, σχολική φοβία, οικογενειακή δυσλειτουργία, αντισύλληψη, σεξουαλική αγωγή. Ήδη η Μονάδα έχει δεχθεί 3.000 επισκέψεις και σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν (τηλ. 210-7710824).

Παράλληλα, ως δομή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρότυπο για τη δημιουργία ανάλογων κέντρων σε όλη την Ελλάδα, η Μ.Ε.Υ. εκπαιδεύει ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, διατροφολόγους, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους, γυναικολόγους κ.α.) από όλη τη χώρα, καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς και φοιτητές.

Σημαντικό είναι και το ερευνητικό έργο της Μ.Ε.Υ. σχετικά με σύγχρονα θέματα της υγείας των εφήβων, μιας ηλικιακής ομάδας για την οποία ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά στην Ελλάδα (π.χ. κατάχρηση διαδικτύου, σεξουαλικές συνήθειες εφήβων, διατροφικές διαταραχές-ανορεξία, ενδοσχολική βία, οικολογική ευαισθησία των εφήβων και γνώσεις για το περιβάλλον κ.α.).

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα Μ.Μ.Ε. και την ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα. Η Μ.Ε.Υ. έχει ακόμη δημιουργήσει την σειρά φυλλαδίων ‘Τι συμβαίνει στην εφηβεία ;’ για τους εφήβους. Η σειρά καλύπτει πολύ βασικά θέματα της εφηβικής ηλικίας (σεξουαλική αγωγή, ανορεξία, εμβόλια, πρόληψη οστεοπόρωσης, ασφαλής χρήση κινητού τηλεφώνου, διαχείριση άγχους κ.α.) καιείναι πολύ φιλική, με κόμικς, διαλόγους, παραδείγματα και πολύ απλή γλώσσα.

Ομάδα επιστημόνων της Μ.Ε.Υ. επισκέπτεται, εβδομαδιαία, σχολεία και ενημερώνει μαθητές για θέματα που τους αφορούν.

Στα πλαίσια των δράσεων για την εξασφάλιση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων της Μ.Ε.Υ., διοργανώνεται έκθεση έργων τέχνης προς πώληση στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες (Δ. Μυταράς, Α. Φασιανός, Βαλυράκη, Μπότσογλου, Τέτσης κ.α.) στο Πολιτιστικό Κέντρο-Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κτήριο ‘Κωστής Παλαμάς’, Ακαδημίας 48 και Σίνα), από 30 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2007.

Η τελετή της επίσημης έναρξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, στις 8.00 μμ, με συμμετοχή πολιτικών προσώπων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, γονέων και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

Σύμβολο της Μ.Ε.Υ. είναι το ‘Λουλούδι που Αλλάζει’, συμβολίζοντας τις πολυάριθμες σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές της εφηβείας. Η Μ.Ε.Υ. είναι το αποτέλεσμα συλλογικής και εντατικής δουλειάς πολλών ανθρώπων με ένα κοινό όραμα : ευτυχισμένους και υγιείς εφήβους που αναπτύσσονται σε φυσικό και ασφαλές περιβάλλον, όπως αυτό εκφράζεται από τις εικόνες που την εκπροσωπούν επικοινωνιακά.



Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS αναμένουνγια φέτοςοι ειδικοί στη χώρα μας, ενώ εκτιμούν ότι ίσως ξεπεράσει το 20%! Βασική αιτία θεωρούν τη ‘χαλάρωση’ που επικρατεί για το θέμα τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης, κυρίως των μαθητών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, που πραγματοποιείται στο Divani Caravel στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Όπως επισημάνθηκε, παρ’ ότι για πολλούς το AIDS είναι μια ‘ξεχασμένη’ νόσος που αφορά μόνον ορισμένες ομάδες στις παρυφές της κοινωνίας μας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το AIDS παραμένει νόσημα πρώτης γραμμής, αφορά όλους μας και ο κίνδυνος μόλυνσης ελλοχεύει στην καθημερινή ζωή μας με τραυματισμούς, ιατρικές θεραπευτικές πράξεις και έρωτα χωρίς προφύλαξη.

Η κοινωνική ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι νέοι και, λόγω της αυξημένης ερωτικής δραστηριότητας αλλά, κυρίως, λόγω της άγνοιας.

Για το θέμα μίλησαν οι κ Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο κ Μάριος Λαζανάς, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η κ Βιολέτα Καψιμάλη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου AIDS και η κυρία Μαριαντζελα Ιέλο, οργανώτρια της εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Συνεδρίου.

Το νόσημα

Διανύουμε ήδη την τρίτη δεκαετία από την πρώτη περιγραφή της νόσου και το κύριο όπλο για τον περιορισμό της εξακολουθεί να παραμένει η προφύλαξη. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση (2006) του UNAIDS, κύριος στόχος είναι η διανομή προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, για να σταματήσει και να αντιστραφεί η επιδημία έως το 2015.

Επίσης αναφέρεται ότι πάνω από 65 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί από τον HIV και έχουν συμβεί πάνω από 25 εκατομμύρια θάνατοι. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 4 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και αναμένονται 2,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει διαχρονικά αυξητική τάση.

Θεραπεία και νέα Φάρμακα

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα (αν και δεν επιτυγχάνουν την εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό και έχουν πολλές παρενέργειες) επιφέρουν σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας αλλά και θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, έτσι ώστε η HIV λοίμωξη να αποτελεί σήμερα μια χρόνια νόσο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της θεραπείας είναι η αντοχή που αναπτύσσει ο HIV στα αντιρετροϊκά φάρμακα και αποτελεί τον κύριο λόγο για την αναζήτηση νέων φαρμάκων, ικανών να δράσουν έναντι των ανθεκτικών στελεχών του ιού.

Η διαδικασία της εισόδου του HIV στα κύτταρα αποτελεί σημαντικό στόχο για την ανάπτυξη νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων. Οι ανταγωνιστές του CCR5 συνυποδοχέα αποτελούν τη νέα τάξη αντιρετροϊκών φαρμάκων, που θα εμπλουτίσει δυναμικά το οπλοστάσιο έναντι του HIV όπως και οι αναμενόμενοι αναστολείς Ιντεγγράσης (νέα κατηγορία φαρμάκων).
Σημασία επίσης δίνεται και στην απλοποίηση της θεραπευτικής αγωγής.

Έκθεση Ζωγραφικής

Καθιερωμένη πιά η συμμετοχή των καλλιτεχνών στο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι Έλληνες και Ιταλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, προσφέροντας τα έργα τους σαν μικρή συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από AIDS. Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την υποστήριξη παιδιών με AIDS. Η έκθεση θα λειτουργεί στο φουαγιέ του Συνεδρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του από την Παρασκευή το πρωί έως την Κυριακή το απόγευμα.

Τελετή έναρξης

Φέτος η τελετή έναρξης δίνει ένα δικό της στίγμα. Ξεκινά με την παρουσίαση του μονόπρακτου του Τενεσί Γουίλιαμς ‘Μίλα μου σαν τη βροχή και άσε με ν’ ακούω’ από τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας. Ακλουθεί διάλεξη της θεατρολόγου και καθηγήτριας του τμήματος θεάτρου της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. κυρίας Δηούς Καγκελάρη με θέμα ‘Για το θέατρο και τον έρωτα’.


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Πώς θα μάθουμε να ψωνίζουμε σωστά από τα supermarkets


Παπαχρήστος Παρασκευάς
, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας
Παναγιωτοπούλου Ευαγγελία, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ.


ImageΓια τον απλό καταναλωτή δεν είναι εύκολο να καταφέρει να ξεχωρίσει εύκολα και γρήγορα τις σωστές επιλογές στα πολυάριθμα ράφια των supermarkets. Για να το καταφέρει αυτό είναι απαραίτητο να είναι γνώστης μιας σειράς βασικών πληροφοριών, όπως να ξέρει να διαβάζει τις διατροφικές ετικέτες, να κατανοεί ότι υπάρχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις ανάλογα με το άτομο και να αναγνωρίζει τις δικές του και ακόμα, να είναι σε θέση να οργανώσει ισορροπημένα γεύματα γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα καταφέρει να προσαρμόσει όλων των ειδών τις τροφές στην δική του υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Εμείς θα σας παραθέσουμε ορισμένες βασικές αρχές που θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των σωστών τροφίμων εύκολα και γρήγορα, ανάμεσα στους αμέτρητους πειρασμούς με τους οποίους έρχεστε καθημερινά σε επαφή στα supermarkets.


Στρατηγική

ImageΕίναι βασικό (αν και μπορεί να σας φανεί αστείο) να μην πηγαίνετε ποτέ για ψώνια πεινασμένοι! Τσιμπήστε κάτι πριν φύγετε από το σπίτι, ώστε να μην σας παροτρύνει η λαιμαργία να αγοράσετε περιττά πράγματα. Επίσης, θα ήταν ωφέλιμο να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για τα εβδομαδιαία ψώνια σας (πχ το Σάββατο το πρωί), ώστε η ρουτίνα να σας βοηθήσει στο να είστε περισσότερο γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Δεν πρέπει επίσης να παραλείπετε να εφοδιάζεστε με τα εκπτωτικά σας κουπόνια αν έχετε, καθώς και να ενημερώνεστε για τις διάφορες προσφορές που κάνουν οι εταιρίες ή τα supermarkets, καθώς έτσι μπορείτε να κάνετε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Τέλος, αν υποχρεωτικά ψωνίζετε μαζί με το παιδί σας, μην αγχώνεστε! Αντί για ταλαιπωρία, δείτε την περίσταση ως ευκαιρία για μια μικρή εκπαίδευση και του παιδιού σας πάνω στο πώς να επιλέγει σωστά αυτά που τρώει.


Λίστα

ImageΠριν επισκεφτείτε το supermarket αφιερώστε οπωσδήποτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να ετοιμάσετε την λίστα με τα ψώνια σας. Θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Καταρχήν αποφασίστε τώρα για τα 7 κυρίως γεύματα της εβδομάδας σας, λαμβάνοντας υπόψη πόσες φορές έχετε τον χρόνο να μαγειρέψετε και πόσες θα πρέπει να ετοιμάσετε κάτι εύκολο και γρήγορο (ζυμαρικά, κατεψυγμένα γεύματα, κονσέρβες κλπ). Ενώ φτιάξετε τη λίστα ελέγξτε ότι περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, αμυλώδη, ζυμαρικά, ρύζι), λαχανικά, φρούτα και λίπη-έλαια. Έτσι θα επιβεβαιωθείτε ότι η διατροφική ποικιλία της εβδομάδας είναι ικανή να σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, εκτός από τις βασικές τροφές, μην ξεχνάτε τα snacks. Φροντίστε να κάνετε υγιεινές επιλογές όπως μπάρες δημητριακών, επιδόρπια γιαουρτιού, popcorn, ξηρούς καρπούς κλπ.


Και μια ματιά στα ράφια...


Image

Φρέσκα Προϊόντα: Τα φρέσκα προϊόντα έχουν και σύντομη διάρκεια ζωής, οπότε φροντίστε να μην προμηθευτείτε περισσότερα από αυτά που μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι να λήξουν. 1

Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά: Πρόκειται για τροφές που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποιότητά τους και να θυμάστε ότι στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα. 3,4,5

• Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι): Επιλέγετε προϊόντα με χαμηλή λιποπεριεκτικότητα και ανάλογα με την κάθε περίπτωση, πιθανόν προϊόντα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, σίδηρο, φυτοστερόλες κλπ. 6

Κατεψυγμένα φαγητά: Είναι τροφές συνήθως εύκολες στην προετοιμασία και επαρκείς θρεπτικά, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό σας ή ακόμα και σαν επιδόρπιο. Συμβουλευτείτε τις διατροφικές ετικέτες και εντοπίστε τα προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσωπικές σας ανάγκες. 7

Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι: Οι επιλογές που θα κάνετε από αυτήν την τροφική ομάδα, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε φυτικές ίνες. Αναζητήστε προϊόντα ολικής αλέσεως για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών στο διαιτολόγιο σας. 8,11,13

Όσπρια, ξηροί καρποί: Όσοι αγαπούν τα όσπρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα ράφια των supermarkets υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυτά (φακές, ρεβίθια, αρακάς, φάβα, φασόλια σε πολλές ποικιλίες). Τα όσπρια παρέχουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φολικού οξέως και πρωτεϊνών, ενώ οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, σεληνίου και πρωτεϊνών. 10,12

• Κονσερβοποιημένα τρόφιμα: Κονσερβοποιημένα διατίθενται πολλά είδη τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά κλπ. Είναι χρήσιμο να τα έχουμε στο σπίτι καθώς έχουν μακρά διάρκεια ζωής και αποτελούν εύκολες και γρήγορες λύσεις για γεύματα. Απαιτείται όμως προσοχή στην διατροφική τους ετικέτα και μέτρο στην κατανάλωση τους. 9

Περιστασιακά σνακς: Τρόφιμα όπως πατατάκια, γλυκά μπισκότα, σοκολάτα και γλυκά είναι τα πιο συνηθισμένα σνακς και είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Μπορούμε να τα λαμβάνουμε περιστασιακά αλλά να μην αποτελούν την καθημερινή μας λύση. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το τρόφιμο που θέλετε να επιλέξετε για σνακ είναι για καθημερινή ή περιστασιακή χρήση , ελέγξτε τη διατροφική ετικέτα. 2


Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υποχρεωτική η αναγραφή διαιτητικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων. Οι κατασκευαστές τροφίμων βλέπουν τις ετικέτες ως μια επινόηση για να σας πείσουν να αγοράσετε το προϊόν τους, αντί για το προϊόν ενός ανταγωνιστή. Απλά περπατήστε στο διάδρομο των δημητριακών την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ, και προσέξτε τον απίστευτα μεγάλο αριθμό των επιλογών σας. Οι υπεύθυνοι φορείς καθιέρωσαν την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης στην οποία καταχωρούνται τα βασικά θρεπτικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε ένα προϊόν, για να βοηθήσουν τους πολίτες να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και διαφορετικές για παιδιά ηλικίας κάτω των 4. Επίσης η παροχή διατροφικών πληροφοριών είναι προς το παρόν προαιρετική για πολλές ωμές τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι.

Διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά: Όταν κάποια ετικέτα τροφίμου γράφει: "Χωρίς χοληστερίνη" αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να περιέχει κορεσμένο (ζωικό) λίπος, κάτι το οποίο επίσης ανεβάζει την χοληστερίνη στο αίμα. Το να Βρίσκετε λοιπόν το λίπος, τη χοληστερόλη ή το αλάτι που περιέχεται στα τρόφιμα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τους. Μπορεί αρχικά να μοιάζει δύσκολο ή βαρετό, αλλά τελικά μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.

Ετικέτα διατροφικής επισήμανσης

Διαβάζοντας τις ετικέτες συσκευασμένων τροφίμων μαθαίνετε περισσότερα για ένα τρόφιμο. Οι ετικέτες εκφράζονται συνήθως σε θερμίδες (Kcal) που παίρνετε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια από το προϊόν που έχετε αγοράσει, όπως φαίνεται στο παράδειγμα της διπλανής εικόνας.

Image

- Δώστε προσοχή στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που μπορεί να κάνουν κακό στη καρδιά σας ιδιαίτερα εάν η χοληστερόλη σας είναι αυξημένη.

- Προσέξτε στην ποσότητα νατρίου. [Σ.Η.Π.: 2 γραμμάρια]

- Οι διαιτητικές ίνες είναι χρήσιμες για τον οργανισμό. Είναι αναγκαία η ύπαρξη τους για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντερου.

- Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, και αυτά αναγράφονται ως το ποσό που λαμβάνει κάποιος καταναλώνοντας 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος. Τα ποσοστά που παρουσιάζονται αφορούν το ποσό από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (Σ.Η.Π.) που προσλαμβάνετε καταναλώνοντας 100 γραμμάρια αυτού του προϊόντος. Για παράδειγμα τρώγοντας 100 γραμμάρια του προϊόντος που αναγράφεται στη διπλανή εικόνα λαμβάνετε το 169% της ποσότητας Βιταμίνης Ε που πρέπει να προσλαμβάνετε ημερησίως.








Συστατικά

Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν στην ετικέτα μια λίστα με τα συστατικά που περιέχουν. Να μια ετικέτα από κάποια δημητριακά:

Image

Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να γράφουν τα συστατικά των προϊόντων με σειρά Βάρους, συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο. Το συστατικό που περιέχεται στη μικρότερη ποσότητα αναγράφεται τελευταίο. Οπότε για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά ή τα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, περιορίστε την χρήση των προϊόντων που αναγράφουν λίπος ή λάδι πρώτα, ή που αναγράφουν πολλά λιπαρά ή συστατικά λαδιού.

Εάν στη λίστα με τα συστατικά αναγράφεται η πρόταση: «ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα», τότε προσέξτε. Δε θα γνωρίζετε ποιο συγκεκριμένα περιέχεται στο τρόφιμο. Μια ετικέτα προϊόντος, που λέει «ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα λίπη: καρυδέλαιο, βαμβακέλαιο ή φοινικέλαιο », δεν είναι καλή επιλογή για σας.

Όταν στη συσκευασία του προϊόντος συναντήσετε το γράμμα E ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νούμερα:

- Aπό 100 έως 199 είναι χρωστικές

- Aπό 200 έως 299 είναι συντηρητικά

- Aπό 300 έως 399 είναι αντιοξειδωτικά

- Aπό 400 έως 499 είναι σταθεροποιητές


ImageΕνημέρωση

Πολύ συχνά συναντάμε στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων, μερικές λέξεις:




Ελεύθερο θερμίδων ή χωρίς θερμίδες
Τα τρόφιμα αυτά έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα.

Χωρίς λίπος ή ελεύθερα λίπους ["χωρίς προστιθέμενο λίπος" και "μηδενικό λίπος"]
Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν περίπου 0.5 g λίπους ανά μερίδα.

Ελεύθερα χοληστερόλης ή χωρίς χοληστερόλη
Στα τρόφιμα αυτά υπάρχουν λιγότερα από 2 mg χοληστερόλης, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχουν λιγότερα από 2 g κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.

Τρόφιμα φτωχά σε άλατα νατρίου
Ενδείκνυται για δίαιτες φτωχές σε αλάτι. Η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης ποσότητας των προϊόντων αυτών σας δίνει τη μισή ποσότητα νατρίου απ' ότι το κανονικό προϊόν.

Ανάλατα ή χωρίς επιπρόσθετο αλάτι
Δεν έχει προστεθεί αλάτι στα τρόφιμα αυτά.

Προϊόντα μειωμένων θερμίδων, λίπους, χοληστερόλης ή νατρίου
Το τρόφιμο έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο λίπος, χοληστερόλη, θερμίδες ή νάτριο από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο.

Προϊόντα διαίτης
Τα προϊόντα αυτά είναι είτε χαμηλής είτε μειωμένης περιεκτικότητας σε θερμίδες ή να προορίζονται για κάποια άλλη ειδική χρήση σε ένα διαιτολόγιο.

Προϊόντα light
Αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή 1/2 λιγότερο λίπος ή 1/2 λιγότερο νάτριο απ' ότι το κανονικό τρόφιμο. Προσέξτε γιατί ο όρος "light" μπορεί να αναφέρεται στο χρώμα ή στην υφή του τροφίμου.

Υγιεινά τρόφιμα
Τα τρόφιμα αυτά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό λίπος και κορεσμένο λίπος. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης ή νατρίου, απ' ότι συστήνει ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων. Η ονομασία αυτή δε σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν περιέχει ζάχαρη, ούτε επίσης ότι είναι απαραίτητα κατάλληλο για το διαιτολόγιο σας.

Φυσικά τρόφιμα
Προσέχετε αυτόν τον όρο. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής χαρακτηρισμός του τι σημαίνει "φυσικό". Το φυσικό δεν έχει καμιά σχέση με το υγιεινό.

Υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένο λίπος
Αυτό σημαίνει ότι το ακόρεστο λίπος έχει γίνει με προσθήκη υδρογόνου πιο κορεσμένο, έτσι ώστε να είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου.

Συσκευασμένα σε νερό
Οι κονσέρβες τόνου ή σολωμού με νερό αντί για λάδι, περιέχουν λιγότερο λίπος.

Αλεύρι σίτου (wheat flour)
Αυτό αναφέρεται στο άσπρο αλεύρι και όχι στο αλεύρι ολικής αλέσεως. Τα ολικής αλέσεως τρόφιμα είναι καλύτερες επιλογές, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.




Συχνοί μύθοι γύρω από τη Διατροφή!

Γραφεί η Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Οι μύθοι που αφορούν τη Διατροφή είναι πάρα πολλοί. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: «Η διατροφή αφορά όλους μας, αφού λανθασμένες διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη υγεία και την εξωτερική μας εμφάνιση». Μερικοί από τους μύθους αυτούς είναι:

Η μαργαρίνη περιέχει λιγότερα λιπαρά από το βούτυρο:
Η μαργαρίνη και το βούτυρο περιέχουν περίπου τη ίδια ποσότητα λιπαρών. Η διαφορά μεταξύ τους είναι στο είδος των λιπαρών που περιέχουν.

Τα light προϊόντα δεν παχαίνουν:
Τα light τρόφιμα δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Τόσο τα light τρόφιμα όσο και τα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη έχουν θερμίδες, αλλά λιγότερες από τα αντίστοιχα πλήρη τρόφιμα. Γι΄ αυτό, αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα θα οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Ο συνδυασμός των τροφίμων παχαίνει, π.χ. ο συνδυασμός κρέας με πατάτες, ρύζι, μακαρόνια:
Ο συνδυασμός των τροφών στο ίδιο γεύμα δεν παχαίνει (δεν έχει διαφορά αν φάμε μόνο κρέας, ή μόνο πατάτες ή κρέας και πατάτες μαζί). Σημασία έχει οι συνολικές θερμίδες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (είτε προέρχονται από άμυλο είτε από πρωτεΐνη) να μην είναι περισσότερες από αυτές που χρειαζόμαστε.

Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το άσπρο:
Το μαύρο και το άσπρο ψωμί έχουν τις ίδιες θερμίδες, ωστόσο το μαύρο είναι πάντα καλύτερη επιλογή αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και προκαλεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.

Το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, ο ανανάς, το μηλόξυδο κ.α. διαλύουν τα λίπη:
Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να καίνε τα λίπη, να αδυνατίζουν, να αυξάνουν το μεταβολισμό και τις καύσεις του οργανισμού.

Τα σπορέλαια παχαίνουν λιγότερο από το ελαιόλαδο:
Τα σπορέλαια έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με το ελαιόλαδο. Έχουν όμως, πιο ελαφριά γεύση από το ελαιόλαδο, γι΄ αυτό και επιτρέπετε να αναγράφουν στην ετικέτα τους τη λέξη light, το οποία δεν αναφαίρετε στη ενέργεια που περιέχουν.

Τα θαλασσινά και το αβγό αυξάνουν τη χοληστερίνη:
Αν και στην πραγματικότητα τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, η χοληστερόλη από τη διατροφή δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.

Η ζάχαρη απαγορεύεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος:
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιό.

Το λίπος κάνει κακό στη υγεία:
Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να έχει κάποια ποσότητα λίπους για να λειτουργεί φυσιολογικά. Μικρότερη ή μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό οδηγεί σε προβλήματα υγείας.

Πώς να κρατήσεις ημερολόγιο διατροφής.

Επιμέλεια Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στην Κλινική Διατροφή


Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι το Νο 1 όπλο σου για να χάσεις βάρος μια και καλή. Εμείς σου δείχνουμε πώς να το κάνεις σωστά.


Κάνε την αρχή

“Tο να ελέγχεις τι τρως είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις”, λέει η Σούζαν Φάρελ, R.D., διατροφολόγος στο Ντένβερ, που μας εξηγεί πώς να κρατάμε ημερολόγιο διατροφής.

  • Τι ακριβώς πρέπει να σημειώσω;
    Το ιδανικό είναι να σημειώνεις τι ώρα έφαγες, τι έφαγες και τι ήπιες, την ποσότητα, πού ήσουν, πόσο πεινούσες (σε κλίμακα από το 1 ως το 5) και τη συναισθηματική σου κατάσταση. Σημείωσε αμέσως τι τρως. Αν βιάζεσαι, προχειρόγραψε τα βασικά σε ένα κομμάτι χαρτί ή φωτογράφισε το γεύμα με το κινητό σου για να το καταγράψεις αργότερα.
  • Για πόσο χρειάζεται να κρατήσω ημερολόγιο διατροφής;
    Τουλάχιστον για τρεις συνεχείς μέρες, μία εκ των οποίων Σάββατο ή Κυριακή. Είναι αρκετός χρόνος για να προσδιορίσεις τις διατροφικές σου συνήθειες που σαμποτάρουν το στόχο αδυνατίσματος. Υπάρχουν πολλές γυναίκες, μάλιστα, που θεωρούν χρήσιμο να κρατούν ημερολόγιο μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους.
  • Τι πρέπει να ψάξω όταν ξανακοιτάω το ημερολόγιο;
    Κοίταξέ το μετά από τις τρεις μέρες (ή στο τέλος κάθε βδομάδας) και ψάξε για διατροφικές συνήθειες. Βρες πότε παίρνεις το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων. Το ρίχνεις στο φαΐ όταν είσαι στρεσαρισμένη ή όταν το γιορτάζεις; Έπειτα πάρε μια απόφαση για τη βδομάδα, είτε να βρεις διεξόδους χαλάρωσης είτε να σταματήσεις να τσιμπολογάς μετά τις 8 το βράδυ.


Τα 3 αγαπημένα μας ημερολόγια διατροφής

Στις ΗΠΑ πωλούνται κάθε χρόνο προϊόντα σχετικά με την απώλεια βάρους αξίας $33 δισεκατομμυρίων, όμως δεν υπάρχει πιο καλή επένδυση από ένα ημερολόγιο διατροφής. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σημειωματάριο, όμως τα παρακάτω έχουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως θερμιδομετρητή, που κάνουν ευκολότερη στην προσήλωση στο στόχο σου.

  1. Για εξαιρετικά πολυάσχολες γυναίκες
    Αρκετά μικρό ώστε να χωρά στο τσαντάκι σου, αυτό το σετ σημειωματάριου και στυλό έχει κουτάκια για να σημειώνεις την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, νερού και βιταμινών για τρεις μήνες. Η σελίδα Προγραμματισμός Μενού σε βοηθά να έχεις μια λίστα με τα αγαπημένα σου, χαμηλά σε θερμίδες, σνακ και φαγητά, ώστε να καταφεύγεις σ' αυτά όποτε σε πιάνει λιγούρα.
  2. Για τις κολλημένες με τους αριθμούς
    Το βιβλίο που μοιάζει με λεξικό αναφέρει τις θερμίδες που περιέχονται σε περισσότερες από 11.000 τροφές, συμπεριλαμβανομένων των μερίδων εστιατορίου και των φαστ-φουντ. Χρησιμοποίησέ το ως παραπομπή για το ημερολόγιο των 10 εβδομάδων, όπου καταγράφει τις τροφές που καταναλώνεις και τις θερμίδες τους.
  3. Για τις γνώστριες της θρεπτικής αξίας
    Μέσα στο ανθεκτικό εξώφυλλό του, έχει χώρο για τρεις μήνες καταχωρίσεων, με στήλες για το φαγητό που καταναλώνεις, αλλά και για καταμέτρηση θερμίδων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υδατανθράκων και λιπαρών. Περιέχει επίσης ένα τμήμα για να μετράς τη φυσική σου δραστηριότητα και την πρόσληψη νερού.

Image

Τι δεν πάει καλά με αυτό το πλάνο διατροφής;

Όπως το προσωπικό ημερολόγιο ή το πρόγραμμα άσκησής σου, το ημερολόγιο διατροφής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Δες αν μπορείς να εντοπίσεις τα διατροφικά λάθη στις καταχωρίσεις αυτής της μέρας.

7:30 πμ Παραλείπεις το πρωινό
Οι άνθρωποι που αγνοούν αυτό το γεύμα το αντισταθμίζουν και με το παραπάνω αργότερα μες στη μέρα, σύμφωνα με τις έρευνες. Φάε, λοιπόν, κάτι μικρό, όπως ένα φρούτο μόλις ξυπνήσεις το πρωί, ακόμα κι αν δε νιώθεις καθόλου πείνα.

10:00 πμ Τρως λάθος σνακ
Μια μελέτη από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν κολατσιό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες κατανάλωναν 5 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες από αυτές που έτρωγαν κάποιο ζαχαρώδες σνακ με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

11:00 πμ Μασουλάς ασυλλόγιστα
“Είναι μια από τις πρώτες αιτίες υπερβολικού φαγητού”, λέει η Σούζαν Φάρελ, R.D. Μια χούφτα M&M's, για παράδειγμα, έχει τουλάχιστον 100 θερμίδες. Με το προσέχεις πότε και πού καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες, θα μπορέσεις να τις αποφύγεις.

12:15 μμ Δε σταματάς για το μεσημεριανό
Όταν είσαι πνιγμένη, είναι δελεαστικό να τρως και ταυτόχρονα να δουλεύεις. Όμως, μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ενώ άκουγαν μια ιστορία πήραν 15 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες από αυτούς που έτρωγαν απερίσπαστοι το φαγητό τους. Ξέκλεψε, λοιπόν, λίγα λεπτά τη μέρα για να απομακρυνθείς απ' το γραφείο σου.

4:30 μμ Αφήνεις πολλή ώρα μεταξύ των γευμάτων
Αν η πείνα σου ξεπερνά το επίπεδο 3, πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα υγιεινά σνακ. Αν δεν τρως συχνά, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου και μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου, πράγμα που σε κάνει πιο επιρρεπή στο να καταφύγεις σε τροφές υψηλές σε θερμίδες και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά.

7:00 μμ Πίνεις πριν το δείπνο
Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές σου, κάνοντάς σε επιρρεπή στην υπερκατανάλωση φαγητού. Πιες το κρασί σου μαζί με το γεύμα και πίνε νερό κάθε τόσο.

10:00 μμ Συναισθηματικό μασούλημα
Το να συνειδητοποιήσεις ακριβώς πώς ένιωθες πριν αρχίσεις την κραιπάλη, θα σε βοηθήσει να χειριστείς διαφορετικά αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον. Βαριέσαι; Διάβασε καλύτερα ένα βιβλίο. Είσαι θυμωμένη; Τηλεφώνησε σε μια φίλη κι αυτές οι λαχτάρες για φαγητό θα εξαφανιστούν.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τι σημαίνει πραγματικά;

Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc. στη Διασφάλιση Ποιότητας, επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, μέλος της ομάδας IT του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συλλόγων Διαιτολόγων


Συχνά ακούμε και διαβάζουμε από ειδικούς στον χώρο της υγείας, να αναφέρουν για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα μάλιστα, με τελευταίες έρευνες η υγιεινή διατροφή παρουσιάζεται να μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου και σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα και αποχή από το κάπνισμα, κατά 90% τα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπρόσθετα, μπορεί να περιορίσει κατά 90% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και να συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης, της οστεοπόρωσης και πολλών άλλων ασθενειών.

Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν να αποδείξουν πως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες είναι δυνατό να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες. Υπάρχουν 6 βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών στην τροφή. Αυτές είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και το νερό. Οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες ανήκουν στα μακροθρεπτικά συστατικά και παρέχουν ενέργεια στο σώμα, καθιστώντας το δυνατό να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες βιολογικές λειτουργίες. Μάλιστα, μπορεί να εκπλήσσει, αλλά ορισμένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα αποτελούνται από λιπαρά. Ας δούμε ξεχωριστά ένα ένα τα μακροθρεπτικά συστατικά.


Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς (ΔΠΑ) για τα μακροθρεπτικά στοιχεία

Λιπίδια
20% - 35% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών

Πρωτεΐνες
10% - 35% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών

Υδατάνθρακες
45% - 65% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (όχι πάνω από 25% από προστιθέμενη ζάχαρη)

Φυτικές ίνες
Άνδρες κάτω από 50 ετών: 38 γραμμάρια /ημέρα
Γυναίκες κάτω από 50 ετών: 25 γραμμάρια /ημέρα
Άνδρες άνω από 50 ετών: 30 γραμμάρια /ημέρα
Γυναίκες άνω από 50 ετών: 21 γραμμάρια /ημέρα

Πηγή: Food and Nutrition Board, National Academy of Sciences, Institute of Medicine


Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μια ενδιαφέρουσα τροφική ομάδα και έχουν σπουδαία σημασία στην διατροφή μας. Βρίσκονται σε πολλές τροφές: στα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι) και στα προϊόντα τους (ψωμί, κέικ, μπισκότα, ζυμαρικά, κ.α.), στα λαχανικά, στα όσπρια, στα φρούτα. Τα κάθε λογής γλυκίσματα, οι πατάτες, τα σταφύλια, τα κάστανα είναι επίσης τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Η κύρια λειτουργία τους είναι να παρέχουν ενέργεια για το σώμα και την άσκηση των μυών. Αποτελούν την πιο χρήσιμη πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όλοι οι υδατάνθρακες μετά την πέψη τους μετατρέπονται σε γλυκόζη και κυκλοφορούν στα αίμα.

Οι υδατάνθρακες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: Σε απλούς υδατάνθρακες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Οι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως σάκχαρα, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή πολυσακχαρίτες ως άμυλα. Πολύ συχνά λέμε ότι οι πατάτες περιέχουν άμυλο ή ότι τα μακαρόνια, το ψωμί και το ρύζι είναι πηγές αμύλου. Γίνεται αναφορά στο επιστημονικό περιοδικό, Journal of the American Medical Association (2002), πως άτομα που καταναλώνουν πολλά αμυλούχα τρόφιμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη, σε σύγκριση με άτομα που τα καταναλώνουν με μέτρο.

Η τρίτη κατηγορία υδατανθράκων είναι οι διαιτητικές ή φυτικές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες περιέχονται κυρίως στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης. Ακόμη, οι διαιτητικές ίνες έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία. Η κατανάλωση των ουσιών αυτών προσθέτει όγκό στο περιεχόμενο του εντέρου και εντείνει στην λειτουργία του. Αν συμπεριλάβουμε τις φυτικές ίνες στην διατροφή μας, λύνουμε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας ενώ παράλληλα με την ικανοποιητική λειτουργία του εντέρου εξασφαλίζουμε και το αίσθημα κορεσμού της πείνας με λιγότερες θερμίδες. Μάλιστα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.


Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες, ονομάστηκαν έτσι από την ελληνική λέξη «πρώτος», διότι θεωρήθηκαν θρεπτικά συστατικά πρωτίστης σημασία για την ζωή. Αν εξαιρέσετε το νερό, η πρωτεΐνη αποτελεί το 75% του σωματικού σας βάρους.

Οι πρωτεΐνες, είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης βρίσκονται στο κρέας, στο ψάρι, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στην σόγια καθώς και σε κάποια λαχανικά. Οι λεγόμενες ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας από τις φυτικές, διότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ταυτόχρονα τα περιέχουν σε μεγαλύτερη αναλογία και στην σωστή αναλογία σε σχέση με τις φυτικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι διαθέσιμες σε πιο υγιεινά <πακέτα> σε σύγκριση με τις ζωικές. Το κρέας μπορεί να περιέχει μεγάλα ποσά πρωτεϊνών αλλά περιέχει, επίσης, μεγάλα ποσά κορεσμένων λιπαρών οξέων και ορισμένα trans.

Οι πρωτεΐνες έχουν κεφαλαιώδη σημασία για τον οργανισμό. Αποτελούν το κύριο θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο σχηματισμό όλων των ιστών του σώματος. Αυτός ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός σε περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης, όπως η παιδική και η εφηβική ηλικία.

Κυρίως αναπλάθουν τα κύτταρα και τους ιστούς, συμβάλλουν στην δημιουργία των οστών και στην παραγωγή ενζύμων, βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, στην λειτουργία ισοζυγίου υγρών. Επίσης, σε περιόδους αυστηρής και μακροχρόνιας νηστείας, η διαιτητική πρωτεΐνη αλλά και τα αποθέματα της σωματικής, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Αν καταναλώνετε κρέας για να προσλάβετε πρωτεΐνες, πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες και να διαλέγετε άπαχα τμήματα. Άλλος λόγος υπέρ των φυτικών πρωτεϊνών είναι πως περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.


Λιπαρά

Αυτό που αποκαλείται κοινώς λιπαρά στην διατροφή μας, στην πραγματικότητα αποτελείται από αρκετές ουσίες που ονομάζονται λιπίδια. Τα λιπίδια αντιπροσωπεύουν μια τάξη οργανικών ουσιών που είναι αδιάλυτες στο νερό.

Τα λιπαρά αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει και ο μηχανισμός αποθήκευσης λίπους στο σώμα μας, για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Εξάλλου, τόσο οι υδατάνθρακες όσο και οι πρωτεΐνες μπορούν να μεταβολιστούν σε λιπαρά όταν βρίσκονται σε περίσσεια. Αποθηκεύονται στη συνέχεια ως υποδόριο λίπος κάτω από το δέρμα, σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως είναι η κοιλιά. Ο λιπώδης ιστός έχει δομικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, καθώς χρησιμοποιείται ως μονωτής και προστατεύει διάφορα όργανα από μηχανικές πιέσεις. Τέλος, όλες οι κυτταρικές μεμβράνες είναι κατασκευασμένες από λιπίδια.

Τα λίπη μπορεί να είναι στερεά (λαρδί), ημιστερεά (βούτυρο γάλακτος) και υγρά (λάδια). Ανάλογα με την προέλευση τους διαιρούνται σε ζωικά και φυτικά. Τα πιο γνωστά ζωικά λίπη είναι το ζωικό βούτυρο, το λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών, ενώ από τα φυτικά λίπη το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, σουσαμέλαιο, βαμβακέλαιο), καθώς και τα παράγωγά τους οι φυτικές μαργαρίνες.

Τα λιπαρά αποτελούνται από τα λεγόμενα λιπαρά οξέα. Ανάλογα με τα λιπαρά οξέα, παίρνουν το αντίστοιχο όνομα. Έτσι, μια κατηγορία είναι τα κορεσμένα, που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά, τα τυριά, το χοιρινό και βοδινό κρέας, το μπέικον και τα αλλαντικά. Μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι τα μονοακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, το αβοκάντο, και οι ξηροί καρποί. Τρίτη μεγάλη κατηγορία είναι τα πολυακόρεστα που περιέχονται κυρίως στα σπορέλαια, λιπαρά ψάρια, μαργαρίνη, ιχθυέλαια και καρύδια. Στα πολυακόρεστα λιπαρά συγκαταλέγονται και τα ω-3 και ω-6, κάποια από τα οποία λέγονται και «απαραίτητα», καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής.

Κάποια λιπίδια όταν έχουν υποστεί μια συγκεκριμένη βιομηχανική διεργασία (υδρογόνωση) μετατρέπονται στα λεγόμενα trans λιπαρά οξέα, όπου συναντώνται στα τηγανισμένα τρόφιμα (πατάτες κρέας, ελαιόλαδο), γλυκά, ζωικό βούτυρο, fast food τροφές. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες, εδώ και μια δεκαετία, δεν περιέχουν trans λιπαρά, καθώς για την παρασκευή τους δε χρησιμοποιείται πλέον η υδρογόνωση. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί και η χοληστερόλη, που είναι ένα ακόμη σημαντικό λιπίδιο. Βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα και κυρίως στα αυγά, το συκώτι, τα χοιρινό και βοδινό κρέας καθώς και σε κάποια βιομηχανοποιημένα προϊόντα όπως κρουασάν και παγωτό.

Όμως, η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τύπων λιπαρών, όπως των κορεσμένων και των trans έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανόμενης την παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών, του διαβήτη και του καρκίνου. Αντιθέτως, κάποια άλλα λιπαρά όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και γενικότερα έχουν μια ευεργετική δράση για τον οργανισμό.

Low Cost Airlines: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

της Ηρώς Κουνάδη

Στέλεχος μεγάλου εθνικού αερομεταφορέα υποκύπτει σε πίεση δημοσιογράφου και παραδέχεται ότι, όντως, οι low cost αεροπορικές αποτελούν πλέον υπολογίσιμο, αν όχι και επικίνδυνο, ανταγωνιστή. «Παρ’ όλα αυτά», ξαναβρίσκει το ύφος χιλίων καρδιναλίων σηκώνοντας το βλέμμα του από το πάτωμα, «εμείς δεν τις λέμε low cost. Τις αποκαλούμε low service». Ρίγη ευθυμίας στο ακροατήριο. Χαμόγελο μεταξύ συγκατάβασης και ειρωνείας στο πρόσωπο του δημοσιογράφου. Γιατί βέβαια, το τρομακτικών διαστάσεων πιατάκι με το βραστό κοτόπουλο και η κούπα που περιέχει ένα ημιδιαφανές ρόφημα που κατ’ ευφημισμόν μόνο ονομάζεται καφές μπορούν να θεωρηθούν high service και να δικαιολογήσουν τα 400 ευρώ που αξιώνει ο εν λόγω αερομεταφορέας για μια πτήση τριών ωρών.

Αυτή ακριβώς η κούπα και το γεγονός ότι μου τη σέρβιραν με ύφος «κοίτα τι κάνουμε για σένα» είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν ταξιδεύω πια με τις παραδοσιακές αεροπορικές, εκτός αν δεν έχω εναλλακτική. Ήταν και το γεγονός ότι σιχαίνομαι το εκ Γαλλίας προερχόμενο ημιδιαφανές ρόφημα που έπαιξε το ρόλο του. Και κυρίως η διαπίστωση –όταν ξημερώματα κάπου στη μέση του Ατλαντικού χρειάστηκα περίπου ένα 20λεπτο για να αναζητήσω ένα ποτήρι νερό, το οποίο τελικά πήγα στην κουζίνα και το πήρα μόνη μου– ότι οι υπηρεσίες τους δεν είναι απλώς υπερτιμημένες, αλλά πολλές φορές και εντελώς ανεπαρκείς. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι είχα πληρώσει ένα μισθό για ένα εισιτήριο.

«Μα είναι δυνατόν να πληρώνεις και το νερό;» μου έλεγε ένας φίλος – ορκισμένος οπαδός της παραδοσιακής αεροπλοΐας. Ναι, είναι. Διότι το νεράκι κάνει ένα ευρώ, ενώ το προνόμιο να το απολαμβάνεις «δωρεάν» σου στοιχίζει, σε διαφορά ναύλου, γύρω στα 200. Επίσης, αν πεινάσεις, on board διατίθενται εξαιρετικά σαντουιτσάκια που κοστίζουν περίπου 2 ευρώ –και χορταίνεις και δεν αισθάνεσαι ότι σε κοροϊδεύουν.

«Και τι γίνεται με το χώρο μπροστά από το κάθισμα; Είναι ανθυγιεινό να κάθεσαι με τα πόδια στριμωγμένα για τόσες ώρες» συνέχιζε, απτόητος, ο φίλος. Όντως, η easyJet –που είναι, πλέον, από τις ακριβότερες low cost airlines, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, οι μαθητές ξεπέρασαν το δάσκαλο– έχει ένα θεματάκι με το χώρο ανάμεσα στα καθίσματα. Στις υπόλοιπες εταιρείες με τις οποίες έχω ταξιδέψει –συγκεκριμένα, τις Sky Europe, WizzAir και Virgin Express, νυν Brussels Airlines– ο χώρος μου φάνηκε επαρκέστατος –και σε κάθε περίπτωση κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του αεροσκάφους της Iberia που με μετέφερε στη Μαδρίτη.

«Ναι, και θα έχουν τίποτα μεταχειρισμένα αεροπλάνα από το Β’ Παγκόσμιο» το επόμενο καχύποπτο σχόλιο. Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν, στην πλειοψηφία τους διαθέτουν έναν αστραφτερό και ολοκαίνουριο στόλο από Airbus και Boeing. Ενδεικτικά, η Sky Europe δρομολογεί 14 Boeing 737-700 NG, η GermanWings πετάει με τα φτερά των Airbus A319/320 της και η σκανδιναβική Sterling διαθέτει 23 συνολικά Boeing –13 εκ των οποίων 737-700, 10 737-800 και 6 737-500.

Όταν η Sky Europe εγκαινίασε το δρομολόγιό της από το Ελ. Βενιζέλος στην Κρακοβία, ανακοίνωνα περιχαρής ότι είχα κλείσει εισιτήρια με 0 ευρώ –πλήρωσα μόνο τους φόρους των δύο αεροδρομίων, πήγαιν’ έλα. Η συχνότερη ερώτηση που καλούμαι –ακόμα– να απαντήσω είναι «κι από πού βγάζουν κέρδος αυτοί;» ενώ η δυσοίωνη πρόβλεψη –αυτών που έχουν την τάση να θεωρούν τους εαυτούς τους άτυχους και πίστευαν ότι η τιμή ήταν δώρο της καλής μου μοίρας και όχι υπαρκτή προσφορά– έλεγε «τώρα που θα ακριβύνει η βενζίνη θα ανέβουν κι οι τιμές τους, και το “low cost” θα μείνει μόνο στο όνομά τους». Απαντώ για τελευταία φορά και δηλώνω ότι από δω και πέρα θα κάνω μόνο παραπομπές σε αυτό το άρθρο.

Ας πούμε ότι μία x low cost αεροπορική διαθέτει 130 θέσεις για πώληση στο Boeing που θα εκτελέσει το δρομολόγιο Αθήνα – Πράγα στις 27 Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη αεροπορική θα αποφασίσει ότι το δρομολόγιο αυτό τίθεται προς πώληση –πράγμα που μπορεί να συμβεί από ένα χρόνο μέχρι μερικούς μήνες πριν– οι πρώτες 40 επί παραδείγματι θέσεις διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή –ή και δωρεάν, αν αποτελούν κομμάτι κάποιου promotion ή αν αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας. Όταν οι 40 αυτές θέσεις πωληθούν, η τιμή ανεβαίνει για τις 40 επόμενες, που πωλούνται, ας πούμε, προς 50 ευρώ η μία.

Έτσι, φτάνουμε π.χ. στις 10 Νοεμβρίου και μας έχουν μείνει 50 θέσεις να πουλήσουμε. Πουλάμε τις 40 από αυτές για 110 ευρώ την καθεμία και κρατάμε τις τελευταίες 10 για αυτούς που θα εμφανιστούν την τελευταία εβδομάδα –οι οποίοι, υποθέτουμε εμείς, για να έρχονται τελευταία στιγμή πάνε σε κάποιο έκτακτο business meeting και άρα δε θα τους κακοφανεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Έτσι βγαίνει κέρδος, διασφαλίζεται η ύπαρξη των low cost αεροπορικών και μετά τον Αρμαγεδδώνα του 200-δολάρια-το-βαρέλι και εξηγείται το γιατί «πρέπει» να κλείνουμε τα εισιτήριά μας νωρίς.

Το οποίο «νωρίς» βέβαια είναι μια έννοια σχετική, ειδικά για όσους δεν έχουν ευαγγέλιο το νόμο των πιθανοτήτων. Εξηγώ: στις 17 Σεπτεμβρίου, έχουμε αυξημένες πιθανότητες κανείς να μην έχει ενδιαφερθεί να κλείσει θέση στο δρομολόγιο Αθήνα – Πράγα της 27ης Νοεμβρίου, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, και άρα να «πετύχουμε» μία από τις φτηνές, ή δωρεάν, πρώτες θέσεις. Αν, όμως, είμαστε τυχεροί άνθρωποι εν γένει, μπορεί και στις 7 Νοεμβρίου να βρούμε ελεύθερη και να κλείσουμε μια τέτοια θέση, γιατί, ας πούμε, κανένας Έλληνας δεν αποφάσισε να πάει στην Πράγα εκείνη τη μέρα, ή γιατί η αεροπορική έκρινε ότι η περίοδος αυτή δεν έχει πολλή κίνηση και διέθεσε περισσότερες θέσεις του αεροσκάφους στην αρχική, χαμηλή τιμή.

Το μόνο –αλλά βασικό– σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι το εισιτήριο που αγοράζετε είναι, για να μιλήσουμε με τους όρους των εταιρειών, non-refundable, non-transmittable και non-changeable. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσετε να μην πετάξετε δε δικαιούστε καμία επιστροφή χρημάτων, αν θέλετε να αλλάξετε το αναγραφόμενο όνομα επιβάτη πληρώνετε ένα ποσό που κυμαίνεται από 25 μέχρι 100 ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία –πράγμα που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή μπορεί να σας «βγει» πιο ακριβή από το ίδιο το εισιτήριο– και αν επιλέξετε να αλλάξετε την ημερομηνία αναχώρησης ή επιστροφής καταβάλλετε τη διαφορά ναύλου –ο οποίος είναι πιθανό τη στιγμή που θα αποφασίσετε την αλλαγή να έχει ανέβει κατά πολύ, βάση της σχέσης πληρότητας – τιμής που λέγαμε πριν.

Το άλλο ατυχές –πλην μη αντιμετωπίσιμο, τουλάχιστον αν η ιδέα να λειτουργήσει στην Αθήνα ένα μικρό αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί τις low cost αεροπορικές παραμείνει απλά ιδέα– γεγονός είναι οι αυξημένοι φόροι του Ελ. Βενιζέλος, που ανεβάζουν κατά πολύ τις τιμές των εισιτηρίων. Ενδεικτικά, ένα εισιτήριο της Sky Europe το οποίο αγοράσαμε περί τις αρχές Οκτωβρίου για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου προς 0,02 ευρώ μετ’ επιστροφής είχε ως τελική τιμή τα 72 ευρώ. Το ίδιο εισιτήριο, αν ξεκινούσαμε από τη Σόφια θα κόστιζε 55 ευρώ, από τη Βιέννη 57, από το Orly στο Παρίσι 53 και από το Luton του Λονδίνου 64 ευρώ.

Για να σας φτιάξουμε το κέφι, μετά τη μικρή απογοήτευση, ιδού μερικές τελικές τιμές που βρήκαμε κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στα sites των εταιρειών στις 16 Νοεμβρίου για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής προς τα τέλη Ιανουαρίου –παρακάμπτοντας την «τσιμπημένη» περίοδο των γιορτών: Αθήνα- Βαρκελώνη 70 ευρώ με τη Vueling, Αθήνα- Πράγα 103,28 ευρώ και Αθήνα- Βιέννη 101,02 ευρώ με τη Sky Europe, Αθήνα- Βερολίνο 118 ευρώ και Αθήνα- Μιλάνο 120 ευρώ με την Air Berlin, Αθήνα- Κολωνία 139,58 ευρώ με τη GermanWings, Αθήνα- Βρυξέλλες 192,28 ευρώ με την Brussels Airlines –που εξαγόρασε την παλιά αγαπημένη Virgin Express– και Αθήνα- Λονδίνο (Gatwick) 101,96 ευρώ με την easyJet. Και για τέλος Φεβρουαρίου, Αθήνα- Κοπεγχάγη 180 ευρώ με τη Sterling, η οποία ξαναξεκινά το συγκεκριμένο δρομολόγιο από 4 Φεβρουαρίου 2008, ενώ από το καλοκαίρι θα διαθέτει και δρομολόγια προς το Όσλο, τη Στοκχόλμη και το Γιέτεμποργκ.

Εξαιρετικά συμφέρουσες είναι και οι προσφορές που βγάζουν κατά καιρούς οι εταιρείες αυτές, και τις οποίες ανακοινώνουν κυρίως μέσω των newsletter τους. Η SkyEurope, για παράδειγμα, βγάζει αρκετές προσφορές όταν ξεκινά τη διάθεση της εκάστοτε σαιζόν –πρόσφατα βγήκε η ανακοίνωση για τα καλοκαιρινά δρομολόγια, που ξεκινούσαν από 0 ευρώ– αλλά και για ορισμένες ειδικές περιστάσεις –πριν από μερικούς μήνες για τον Άγιο Βαλεντίνο έδινε δύο εισιτήρια στην ήδη χαμηλή τιμή του ενός. Λαμβάνοντας κάποια από αυτά, ξέρετε πάντα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να «χτυπήσετε» μία συγκεκριμένη πτήση –ιδίως όταν διαφημίζονται συγκεκριμένα δρομολόγια που δεν απέχουν πολύ χρονικά, αλλά δεν έχουν πιάσει την απαιτούμενη πληρότητα.

Και, τέλος, μερικές εξελίξεις που συνέβησαν στην αγορά από την τελευταία φορά που γράψαμε για τις αεροπορικές χαμηλού κόστους, για να ξέρετε πού θα πάτε με ποια εταιρεία:

* Οι ισπανικές Vueling και ClickAir κατέφθασαν πριν από μερικούς μήνες σε μεγάλα κέφια στην Αθήνα και αναλαμβάνουν να μας πάνε Μαδρίτη και Βαρκελώνη η πρώτη, και μόνο Βαρκελώνη η δεύτερη.
* Η HapagFly λέγεται πλέον TUI Fly και πετάει από τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Μυκόνου και της Ρόδου σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.
* Η Virgin Express εξαγοράστηκε από την Brussels Airlines, η οποία ανέβασε κατά τι τις τιμές, παραμένει όμως low cost. Πετά από την Αθήνα στις Βρυξέλλες κι από εκεί με ανταποκρίσεις σε όλη την Ευρώπη.
* Η τσέχικη SmartWings που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης με την Πράγα αποχαιρέτισε τους ελληνικούς αιθέρες, στο πλαίσιο των περικοπών στο δίκτυό της.
* Η SkyEurope, αντίθετα, επέκτεινε το δίκτυό της, και πετά πλέον από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Πράγα, Βιέννη, Σόφια, Βουκουρέστι, Ίνσμπρουκ και Άμστερνταμ. Σταμάτησε, όμως, το δρομολόγιο Αθήνα – Κρακοβία.
* Το οποίο Αθήνα – Κρακοβία ανέλαβε η άρτι αφιχθείσα CentralWings με τα Boeing 737 της.
* Η DBA και το ευρωπαϊκό κομμάτι της LTU είναι πλέον μέρη της Air Berlin, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο: πετά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Καβάλα, Ηράκλειο, Σαντορίνη και αρκετά ακόμη ελληνικά νησιά σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, αλλά και σε Παρίσι, Βιέννη, Μιλάνο, Λιντζ, Σάλζμπουργκ και Ζυρίχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνεργασία με το διεθνές κομμάτι της LTU, η Air Berlin είναι η μόνη low cost αεροπορική που περνά τα σύνορα της Ευρώπης. Βρήκαμε εισιτήριο Βερολίνο- Νέα Υόρκη με 514 ευρώ τελική τιμή μετ’ επιστροφής.
* Υποδεχθήκαμε στο Ελ. Βενιζέλος την Air Baltic, η οποία πετάει απευθείας στη Ρίγα και από εκεί με ανταποκρίσεις σε πολλές πόλεις της Βαλτικής και της υπόλοιπης Ευρώπης.
* Η Wizz Air έκρινε ότι το χειμερινό της δρομολόγιο δεν είχε αρκετή κίνηση και έτσι περιόρισε το Αθήνα – Κατοβίτσε (κοντά στην Κρακοβία) στη θερινή σαιζόν. Δυστυχώς για μας, που θα μας λείψουν τα funky φούξια αεροπλάνα της.
* Το site του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναβαθμίστηκε, για να συμπεριλάβει έναν εύχρηστο και άκρως ενδιαφέροντα διαδραστικό χάρτη με τις πόλεις της Ευρώπης και τις αεροπορικές από τις οποίες εξυπηρετούνται –συμπεριλαμβανομένων των low cost.
* Η Σερβία υπέγραψε το Open Sky Agreement, που επιτρέπει την προσγείωση low cost αεροπορικών στα αεροδρόμιά της, για να μπορούμε από 1/1/2008 να περνάμε περισσότερα Σαββατοκύριακα στο Βελιγράδι. Αμήν!

Το Λονδίνο που δεν ξέρουμε


της Έλενας Μπούλια

Ο λόγος που δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα ένα εκτενές αφιέρωμα στο Λονδίνο, δεν είναι ότι δεν το έχουμε επισκεφθεί, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η πόλη της Ευρώπης με τη μακράν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα Ελλήνων, είναι αναμφισβήτητα το Λονδίνο. Και αυτό ακριβώς μας έκανε να διστάζουμε για το αν θα ωφελούσε κάποιον να διαβάσει για το Λονδίνο που ξέρει, μέσα από τις εμπειρίες κάποιου άλλου.

Ταυτόχρονα, όμως, με το Buckingham Palace, το Big Ben και το Notting Hill, το Λονδίνο που ξέρουμε έχει και μέρη που δεν ξέρουμε, ή που δεν ξέρουμε όλοι. Περιοχές, γειτονιές, καταστήματα που δεν θα επισκεφτεί ο ταξιδιώτης των λίγων ημερών, όχι γιατί δεν αξίζουν τον κόπο, αλλά γιατί δεν είναι τουριστικά, ή τουλάχιστον όχι τόσο τουριστικά, όσο τα υπόλοιπα.

Έχοντας μείνει για έναν ολόκληρο χρόνο σε μία από τις πλέον κακόφημες περιοχές του νοτιοανατολικού Λονδίνου (προσωπικά το χαρακτήριζα ghetto), είχα την ευκαιρία να ζήσω την πόλη «από την καλή και από την ανάποδη». Να δω το λαμπερό Λονδίνο με τα fancy εστιατόρια και τις εξωφρενικές τιμές, αλλά και τις υποβαθμισμένες του γειτονιές, εκεί όπου οι άστεγοι πουλούν τεύχη του Big Issue και οι μετανάστες μετρούν με αγωνία τις λίρες τους για να ψωνίσουν second hand ρούχα στις υπαίθριες αγορές. Και ξέρετε κάτι; Αυτό το Λονδίνο μου άρεσε περισσότερο.

Το Λονδίνο που δεν ξέρουμε έχει διατηρήσει την άγρια ομορφιά του, όπως τη διαβάζουμε στα βιβλία του Dickens. Έχει σκουπίδια, παλιά αυτοκίνητα, μουχλιασμένα σοκάκια και ομίχλη. Έχει όμως και προσωπικότητα, γωνιές που παγιδεύουν το υποψιασμένο βλέμμα, μαγαζιά που μένουν ανοιχτά ως αργά και συγκεντρώνουν τη σύγχρονη pop culture, τους «κουλτουριάρηδες» φοιτητές και ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό που «χωράει» ανάμεσα στα αραβικά mini-market και το ελληνικό souvlaki, τις πλέον hip γκαλερί και τα πιο ψαγμένα εστιατόρια.

Αν το επόμενο ταξίδι σας στο Λονδίνο δεν είναι το παρθενικό, προσπαθήστε να ξεκολλήσετε από τα καταστήματα της Bond Street, μην αγοράσετε κι άλλο πλαστικό τσαντάκι με σκυλάκι από τα Harrods και ανταλλάξτε τη βόλτα στο Hyde Park με κάτι πολύ πιο πρωτότυπο. Δείτε το Λονδίνο με «εναλλακτικό» μάτι.



Brick Lane: Κάρυ και κουλτούρα


Η’ αλλιώς Banglatown, αφού φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος της αγγλικής μπαγκλαντέζικης κοινότητας. Βρίσκεται στο τέρμα του ανατολικού Λονδίνου και ενώνει την κεντρική λεωφόρο του Whitechapel με τα Spitafields που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ονομάστηκε έτσι από τη βιομηχανία πλινθοποιίας που άκμασε στην περιοχή από τον 15ο αιώνα και μετά. Οι Ιρλανδοί, Εβραίοι και Μπαγκλαντέζοι μετανάστες που εισέρευσαν όμως τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκαν με την ελαφρά βιοτεχνία, μετατρέποντας την περιοχή σε κέντρο ενδυματοποιίας και μοδιστρικής. Γι’αυτό, άλλωστε, σήμερα βρίσκουμε εκεί μοναδικές vintage boutiques και τα καλύτερα ίσως second-hand stores του Λονδίνου, με μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ.

Η Brick Lane -εκεί που λέγεται πως σύχναζε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης- θυμίζει σήμερα το δικό μας Γκάζι ή, ακόμα περισσότερο, το Μεταξουργείο. Βρίθει από μπυραρίες και clubs, όπως το περίφημο 93 Feet East, ενώ τα ινδικά της εστιατόρια είναι ίσως από τα καλύτερα και φθηνότερα του Λονδίνου. Οι πελάτες, μάλιστα, μπορούν να φέρουν το δικό τους αλκοολούχο ποτό, αφού οι ιδιοκτήτες τους, κυρίως μουσουλμάνοι, δεν σερβίρουν αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έκαναν εγκαίνια κάποιοι σημαντικοί εκθεσιακοί χώροι, με έργα ανερχόμενων καλλιτεχνών, όπως η @Work Gallery, ενώ εκεί διατηρούν και το showroom τους τα αδέρφια Laden, από τους πλέον hip σχεδιαστές ρούχων.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Brick Lane Σάββατο πρωί για να βολτάρετε στην τεράστια αγορά της, να αγοράσετε μοναδικές αντίκες, να θαυμάσετε υπαίθριες εκθέσεις φοιτητών, να πιείτε καφέ στους υπαίθριους πάγκους και να συνομιλήσετε με τους διπλανούς σας. Μην παραλείψετε, τέλος, να κάνετε μία βόλτα και στο Old Truman Brewery, με τα όμορφα καταστήματα, τις γκαλερί και τα «ψαγμένα» εστιατόρια.



Borough Market: Άλλη διάσταση στην λαϊκή αγορά


Είναι γνωστό πως τα ψώνια στο Λονδίνο αποτελούν εμπειρία, τα δε ψώνια στα τεράστια -τύπου Sainsbury’s- super markets του Λονδίνου, εορταστικό γεγονός. Αν δεν έχετε βρεθεί στο Borough Market, όμως, πραγματικά δεν γνωρίζετε τι σημαίνει αγορά τροφίμων. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί, φορέστε άνετα παπούτσια, φροντίστε να μην έχετε φάει τίποτα και έχετε μαζί σας αρκετά λεφτά. Μία «παιδική χαρά» υπαίθριων μανάβικων, μπακάλικων, ψαράδικων, φούρνων, ζαχαροπλαστείων, κ.λ.π. σας περιμένει.

Στο Borough Market μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά ό,τι τρόφιμο, από όποια γωνιά της γης, λαχταρά η ψυχή σας: Ψάρια, οστρακοειδή, φρέσκα κρέατα, μπαχαρικά, μαρμελάδες, γλυκά, σοκολάτες, αγγλικές σπεσιαλιτέ, άπειρα είδη μπύρας, εκλεκτά κρασιά, φρέσκα αλλά και βιολογικά φρούτα και λαχανικά, όλα τα είδη ψωμιού, σουβλάκια, παέγια, και διάφορες άλλες λιχουδιές που μπορείτε να φάτε στο χέρι. Οι έμποροι κερνάνε τους περαστικούς τυράκια, ζαμπονάκια, ελίτσες και οι εικόνες σε συνδυασμό με τις μυρωδιές το κάνουν αδύνατο να αντισταθεί κανείς.

Ο δε χώρος της αγοράς, μια ανοιχτή αποθήκη από πέτρα και ξύλο, είναι εκπληκτικός. Όλα τα «περίπτερα» έχουν ομοιόμορφο πράσινο χρώμα και χαριτωμένες ταμπελίτσες, πεντακάθαρες βιτρίνες και προϊόντα που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Οι τιμές της αγοράς είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά πραγματικά η ποιότητα των τροφίμων θα σας κάνουν να ξοδέψετε τις τελευταίες σας λίρες χωρίς καμία τύψη.

Η αγορά βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της London Bridge και περιβάλλεται από αμέτρητα αξιόλογα εστιατόρια, όπως το Black and Blue, με industrial διακόσμηση και πολύ ενδιαφέρον μενού, το Roast με ό,τι καλύτερο από τη βρετανική κουζίνα, αλλά και το πολύ οικονομικότερο -της γνωστής αλυσίδας- Nando’s, με τα εκπληκτικά κοτόπουλα, στεγασμένο σε μία παραποτάμια παλιά αποθήκη του Τάμεση, στολισμένη σήμερα με έργα τέχνης από την Tate Modern.



Old Street – Hoxton Square: Με τη λάμψη των 90’s


Η Old Street βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο και εκτείνεται από το Clerkenwell, στο London Borough of Islington, μέχρι το Shoreditch, στο London Borough of Hackney. Η περιοχή χρονολογείται από το 1200 και θεωρείται μία από τις παλαιότερες του Λονδίνου, κάτι που είναι εμφανές άλλωστε και από τα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής κτίρια. Η περιοχή σήμερα θεωρείται από πολλούς παρηκμασμένη, ίσως και επικίνδυνη (ο ορισμός της λέξης ‘dodgy’). Όσοι γνωρίζουν, όμως, και μάλιστα όσοι έχουν βρεθεί στη Hoxton Square, της Old Street, θα την χαρακτήριζαν «cool».

Η περιοχή γύρω από το Hoxton Square «εφευρέθηκε» στις αρχές του ‘90. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο μία άχαρη, αδιάφορη έως και κακόφημη περιοχή, στην οποία δίσταζαν ακόμα και οι ταξιτζήδες να πάνε κάποιον. Κι όμως, εκεί, όπου οι κάτοικοι ντύνονταν φτωχικά και είχαν μίζερα κουρέματα, επέλεξαν οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες της δεκαετίας να τοποθετήσουν τις εκθέσεις και τα καταστήματά τους. Το skinhead look σύντομα αντικαταστάθηκε από ό,τι πιο μοδάτο και τολμηρό, ενώ τα ερειπωμένα σπίτια πωλούνταν πλέον ως «υπερ-design-άτα» lofts.

Σήμερα, η περιοχή έχει σίγουρα χάσει πολλή από την τότε λάμψη της, ίσως και από την προσωπικότητά της. Λέγεται, μάλιστα, πως οι trendy Λονδρέζοι έχουν μεταφερθεί λίγο πιο κάτω, στην Kingsland Road. Δεν παύει, ωστόσο, να σφύζει από ζωή, να φιλοξενεί τις ακριβότερες γκαλερί του Λονδίνου, το φοβερό Favela Chic club, που γνώρισε ανεπανάληπτες δόξες στη δεκαετία του ’90, καθώς και διάφορα άλλα μπαράκια, κάποια από αυτά υπόγεια με live mc’s να «ραπάρουν». Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσετε να πάτε, να είστε προσεκτικοί με τα πορτοφόλια σας.



Tottenham Court Road: Η αντιπρόταση στην Bond Street


Ακόμα πιο κεντρικά στο Λονδίνο, η Tottenham Court Road εκτείνεται από το St. Giles’ Circus (το σταυροδρόμι της Oxford Street με την Charing Cross Road) μέχρι την Euston Road. Το νότιο άκρο του δρόμου, μάλιστα, βρίσκεται πολύ κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε εφόσον βρεθείτε εκεί.

Πρόκειται για έναν αξιοπρεπέστατο εμπορικό δρόμο, όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ποιοτικών καταστημάτων, με έμφαση στα ηλεκτρολογικά και τα καταστήματα επίπλων. Είναι, όμως, ιδιαίτερα γνωστός και για τη μεγάλη του ποικιλία σε clubs που φιλοξενούν πάσης φύσεως live συγκροτήματα, όπως το περίφημο Spearmint Rhino, που αργότερα έγινε αλυσίδα, με τους χορούς της κοιλιάς.

Εκεί βρίσκεται και το ιστορικό The 100 Club, από όπου έχουν ξεκινήσει θρυλικά μουσικά συγκροτήματα -και με το χρίσμα του οποίου έκαναν αργότερα καριέρα- όπως οι The Who, The Kinks, The Animals, αργότερα ο Rod Stewart, ο Muddy Waters, o BB King, ενώ στην πανκ δεκαετία του ’70 από τη σκηνή του πέρασαν οι Sex Pistols, The Clash, The Damned και πολλοί άλλοι. Σήμερα εμφανίζονται εξαιρετικά rock, jazz ή και swing συγκροτήματα, όπως οι -talk-of-the-town- King’s Cross Hot Club. Μην διανοηθείτε, λοιπόν, να μην το επισκεφθείτε.



Greenwich: Πέρα από τα οφθαλμοφανή


Προφανώς το Greenwich το γνωρίζετε και εσείς, έχετε φωτογραφίες από το Cutty Sark, το καλοδιατηρημένο ιστιοφόρο, στη στεγνή αποβάθρα δίπλα στο λιμάνι, και έχετε επισκεφθεί το Royal Greenwich Observatory, στην κορυφή του Greenwich Park, μέσα από το κτίριο του οποίου περνά ο ομώνυμος μεσημβρινός. Δεν αξίζει, όμως, να το ξαναεπισκεφθείτε;

Στο Greenwich μπορείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας. Ξεκινήστε με βόλτα και καφέ στο καταπράσινο, τεραστίων διαστάσεων Greenwich Park, επισκεφθείτε το αξιόλογο National Maritime Museum, βγάλτε φωτογραφίες από το λιμάνι που κοιτά απέναντι, στο City. Αν τύχει να πάτε Σάββατο ή Κυριακή, επισκεφθείτε οπωσδήποτε την υπαίθρια αγορά με τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα έπιπλα, τους πίνακες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Γύρω από τους πάγκους των τροφίμων βρίσκονται μερικές παραδοσιακές μπυραρίες, για μία σύντομη στάση.

Αν αποφασίσετε να κάτσετε στο Greenwich για φαγητό και καφέ, οι προτάσεις μας είναι οι εξής: Το καλύτερο μεξικάνικο που φάγαμε στο Λονδίνο στα εστιατόρια Café Sol, αλλά και στο Desperados. Εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά στο Beachcomber. Για γαλλική κουζίνα, πολύ καλά γλυκά και καφέ στο Café Rouge.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Πιο ειναι το πιο κουφο ανεκδοτο που εχετε ακουσει;



Είναι ο Χριστός και ο Διάβολος και θέλουν να βάλουν ένα στοίχημα να δουν ποιος είναι καλύτερος.

Αποφάσισαν να δουν ποιος θα πληκτρολογήσει πιο γρήγορα ένα κείμενό 1000 σελίδες και θα το σώσει. Σε περίπτωση που δεν το τελειώσουν κερδίζει αυτός που έσωσε το περισσότερο.

Ξεκινάνε, ο διάβολος ξεσκίζεται να γράφει, 1σελ/sec ο Χριστός με το πάσο του, φραπεδάκι κλπ...

Φτάνει ο διάολος 950 σελ. ο Χριστός έχει γράψει 5 γραμμές.
Ο Διάολος δεν έχει σώσει τίποτα, ο Χριστός πάει και κάνει save τις 5 γραμμές.


Με το που φτάνει ο Διάολος στις 999 σελ κάνει ο Χριστός θαύμα και κόβεται το ρεύμα.

Ξεκινάνε ξανά τα pc βλέπουν ότι ο Χριστός έχει σώσει 5 γραμμές ενώ ο διάβολος τίποτε.

Νικητής ο Χριστός

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα???


JESUS SAVES!!!

Πιο ειναι το πιο κουφο ανεκδοτο που εχετε ακουσει;



Σε μια αίθουσα του Λυκείου το μάθημα της ανατομίας (υποθέστε ότι υπάρχει...) μπαίνει ο Διευθυντής και βλέπει ένα μαθητή ολόγυμνο πάνω στην έδρα.

Έξαλλος ο Δευθυντής ζητά εξηγήσεις από τον καθηγητή και αυτός δικιολογείται ότι το μάθημα αφορούσε το αντρικό ανθρώπινο σώμα. Ο Διευθυντής προειδοποίησε μή ξαναγίνει και αποχώρησε.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στο επόμενο μάθημα μόνο που όταν ο Διευθυντής μπήκε στο μάθημα αντίκρυσε ένα κορίτσι πάω στην έδρα ολόγυμνο. Ξανά έβαλε τις φωνές αλλά κόπασε κάπως όταν ο καθηγητής εξήγησε πως το μάθημα ήταν για το γυναικείο σώμα.

Τη τρίτη φορά μπαίνει ο Διευθυντής στο μάθημα και βλέπει τους μαθητές να ερωτοτροπούν μεταξύ τους σε ζευγάρια. Μέσα στο πανικό του βλέπει και ένα αγόρι να αυτοικανοποιείται ξέχωρα απ' τους άλλους. Λέει στον καθηγητή πως κατάλαβε ότι το μάθημα ήταν για την σεξουαλική επαφή αλλά ζητά εξηγήσεις για το... μοναχικό αγόρι.

Και ο καθηγητής: "Μου είπε (ο μαθητής) πως δεν έχει διαβάσει και εγώ του απάντησα "Γράψε ό, τι ξέρεις""....