Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Χριστουγεννιάτικα έλατα

πηγή : www.oikologio.gr

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα στην Ελλάδα προέρχονται από φυτείες, από καθαρισμούς λωρίδων που περνούν τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ κι από καλλιεργητικές υλοτομίες σε καστανεώνες.
Κανένα (νόμιμο) έλατο που πωλείται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν υλοτομείται από φυσικές συστάδες.
Κατά την υλοτομία των ελάτων παρίσταται δασικός υπάλληλος και προμηθεύει τους καλλιεργητές με μολυβοσφραγίδα, η οποία δένεται σε κάθε υλοτομημένο έλατο. Αυτή η σφραγίδα αποδεικνύει την προέλευση των ελάτων από καλλιέργειες. Ψάχνουμε τη σφραγίδα στα έλατα!


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και διάφορα ερωτήματα τίθενται ως προς το στόλισμα αληθινών ελάτων για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Οι περιοχές που παράγονται Χριστουγεννιάτικα δένδρα είναι κυρίως ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής, το Περτούλι στα Τρίκαλα και διάφορες άλλες περιοχές όπου υπάρχουν καστανεώνες (φυτείες Καστανιάς, π.χ. στον Τυμφρηστό).


Ας δούμε τι γίνεται σε κάθε μια από αυτές ξεχωριστά:



Ταξιάρχης


Τα έλατα προέρχονται από φυτείες σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στα ορεινά του όρους Χολωμόντας.Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και δύσκολα θα γίνονταν παραγωγικές για οποιαδήποτε άλλη γεωργική εκμετάλλευση. Αντί λοιπόν να παραμένουν χέρσες, οι κάτοικοι προτίμησαν να φυτέψουν έλατα.

Το είδος της καλλιέργειας αυτής επιτρέπει από τη μια τη χρήση ενός είδους το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο κλίμα της περιοχής (αν και δεν απαντάται σε φυσικές συστάδες εκεί) και αφετέρου δε χρειάζεται ιδιαίτερη - όση τουλάχιστον θα απαιτούσε μια καλλιέργεια γεωργικών φυτών - επιμέλεια κατά την παραγωγική διαδικασία.Τα δέντρα φυτεύονται σε πυκνό σύνδεσμο, αφήνονται να μεγαλώσουν και όταν πια έχουν το κατάλληλο μέγεθος και χαρακτηριστικά κόβονται για να προωθηθούν στην ελληνική αγορά.



Περτούλι


Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς τα δάση της περιοχής συγκροτούνται από έλατα. Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων δέντρων γίνεται παράλληλα με την αποψίλωση της περιοχής κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ και των λωρίδων που περνούν τα καλώδια υψηλής τάσης. Οι περιοχές αυτές είναι απαραίτητο να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη μια για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς κι από την άλλη για να μην εμποδίζει η βλάστηση - ιδιαίτερα τα δέντρα - τα καλώδια. Οι λωρίδες λοιπόν αυτές καθαρίζονται από τη βλάστηση, που όπως προαναφέραμε συγκροτείται από το κυρίαρχο είδος στην περιοχή που είναι η υβριδογενής ελάτη. Οι εκκαθαρίσεις γίνονται το χειμώνα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τα μέλη του τοπικού δασικού συνεταιρισμού και τα δένδρα που κόβονται προωθούνται κι αυτά με τη σειρά τους στην ελληνική αγορά.



Καστανεώνες


Η καστανιά ευδοκιμεί σε παρόμοιο κλίμα με αυτό που ευδοκιμεί η ελάτη. Σε περιοχές λοιπόν που υπάρχουν φυτείες καστανιάς κοντά σε ελατοδάση, η ελάτη μπορεί να εισέλθει μέσα στις φυτείες και να δράσει ανταγωνιστικά ως προς την καστανιά. Να «κλέψει», με απλά λόγια, νερό και θρεπτικά στοιχεία από τις καστανιές μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή τους. Οι καλλιεργητές πρέπει να απομακρύνουν τα έλατα όταν αυτά εμφανιστούν στον υπόροφο.

Η απομάκρυνση αυτή γίνεται πριν την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε τα ελατάκια να πωληθούν ως Χριστουγεννιάτικα δένδρα και να αποτελέσουν επιπλέον έσοδο για τους καλλιεργητές.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα έσοδα από την πώληση των ελάτων στηρίζουν παραδασόβιους πληθυσμούς που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στα ελληνικά βουνά και να μην αναζητήσουν μια “καλύτερη τύχη” στις μεγαλουπόλεις. Τα έσοδα βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης γεωκτημόνων οριακών γεωργικών τεμαχίων, καλλιεργητών και δασεργάτων.

Επομένως η αγορά χριστουγεννιάτικων δένδρων που προέρχονται από φυτείες, όχι μόνο δε βλάπτει το περιβάλλον, αλλά αν θεωρηθεί από μια συνολική σκοπιά κοινωνικής ευημερίας (όρος που σαφώς και συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής) μάλλον τελικά πρέπει να αποτιμηθεί θετικά!



Πλαστικά Δέντρα


Στον αντίποδα τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν σαφή περιβαλλοντικά μειονεκτήματα που περιληπτικά αναφέρονται παρακάτω:


Ι) Απαιτείται χρήση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή τους και παράλληλα σπαταλείται σημαντικό ποσό ενέργειας.


ΙΙ) Κατά την παραγωγή τους εκλύονται ρύποι στην ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα δημιουργούνται στερεά και υγρά απόβλητα.


ΙΙ) Δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορεί να ρυπαίνουν το περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.Βέβαια παραμένουν φθηνότερα, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και μπορεί επίσης να ανακυκλωθούν.

Αν και κατά την ανακύκλωση καταναλώνεται σημαντική ποσότητα ενέργειας.



Συστάσεις:


1. Τα έλατα μπορεί να προέρχονται από μικροκαλλιεργητές, από το δασικό συνεταιρισμό Περτουλίου ή απ’ όπου αλλού! Κατά την υλοτομία τους εκεί, παρίσταται δασικός υπάλληλος και προμηθεύει τους καλλιεργητές με μολυβοσφραγίδα η οποία δένεται σε κάθε υλοτομημένο έλατο. Αυτή η σφραγίδα αποδεικνύει την προέλευση των ελάτων από καλλιέργειες. Ψάχνουμε τη σφραγίδα στα έλατα!


2. Κάποια έλατα μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό. Προτιμούμε τα Ελληνικά. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε τους Έλληνες καλλιεργητές ενώ παράλληλα μειώνουμε τα χιλιόμετρα μεταφοράς (απόσταση από την παραγωγή μέχρι τον τελικό προορισμό), μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων!

Επικίνδυνα χριστουγεννιάτικα είδη


Στην απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά της ηλεκτρικής σκούπας Matsui MVC 2000M και της τοστιέρας μαλλιών Trendy Art. 2637, καθώς και 12 τύπων από χριστουγεννιάτικες ηλεκτρικές γιρλάντες και φωτεινές σειρές, όλα τα είδη με χώρα προέλευσης την Κίνα, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και Γενική Γραμματεία Καταναλωτή). Τα προϊόντα κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ (πατηρ Παϊσιου)


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ‘’Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος...’’

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - Η αρρώστια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 - Η αναπηρία είναι ευλογία από τον Θεό

Ομιλίες π. Βαρνάβα Γιάγκου - Εφημέριου Ι. Ν. Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης

"ουδέν γάρ εστι κεκαλυμμένον
ο ουκ αποκαλυφθήσεται, και
κρυπτόν ό ου γνωσθήσεται".

Ματθ. 10, 26

Για τους εραστές της Αλήθειας...

Ψυχοθεραπευτικές ομιλίες για νέους


Ψάρια για μια Υγιεινή Διατροφή



Η ποικιλία των ψαριών, αλλά και η διατροφική τους αξία, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ωστόσο, κάθε είδος έχει τις ιδιαιτερότητες του. Αν τις γνωρίζετε, θα μπορείτε να τα μαγειρεύετε υγιεινά και νόστιμα.

Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια, μας -προσφέρουν μια θρεπτικότατη και νόστιμη τροφή, τα ψάρια. Είναι μια από τις πιο βασικές πήγες πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Οι μυημένοι στα μυστικά της αλιείας, έχουν κατατάξει τόσο τα ψάρια της θάλασσας, όσο και αυτά του γλυκού νερού σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τη γεύση, το μέγεθος και την εμφάνιση τους. Επίσης, υπάρχουν και τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας που αποτελούν ένα εγγυημένο πιάτο σε σχετικά λογική τιμή.


ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να έχουν τα εξής γνωρίσματα: Μάτια διάφανα, καθαρά και εξογκωμένα. Βράγχια καθαρά και κατακόκκινα. Μυρωδιά ελαφριά και ευχάριστη, Σώμα σφικτό, δέρμα λαμπερό και λέπια που γυαλίζουν και αποκολλώνται δύσκολα. Αντίθετα, τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν σάρκα πλαδαρή, λέπια που φεύγουν εύκολα, μάτια θολά, βαθουλωμένα, κόκκινα γύρω- γύρω και γκρίζα ατή μέση. Επίσης, τα βράγχιά τους είναι σκούρα ή αποχρωματισμένα και η μυρωδιά τους δυσάρεστη.


ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ:

Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

-Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν: η σφυρίδα, η συναγρίδα, ο ξιφίας, το μπαρμπούνι, το φαγκρί, η μουρμούρα, το λυθρίνι, η κόκκινη σκορπίνα, το λαβράκι και η τσιπούρα.

- Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται: οι διάφοροι τύποι σαργών, το σκαθάρι, το μελανούρι, ο ροφός, η στήρα και το μυλοκόπι.

- Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται: όλα τα αφρόψαρα (κολιός, σκουμπρί, παλαμίδα, τόνος, σαρδέλα, ζαργάνα, γαύρος, αθερίνα, γόπα, κοκκάλι, σαβρίδι) και ο Κέφαλος, η σάλα, το μουγγρί, η σμέρνα, ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, το σαλάχι κ.ά.


ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ:

Τέτοιου είδους ψάρια υπάρχουν πολλά, όμως αναμφισβήτητα βασιλιάς τους είναι ο σολομός, που γεννιέται σε ορμητικά ρεύματα ποταμών, ενώ περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε θάλασσες. Ψάρι του γλυκού νερού είναι και η πέστροφα.


ΠΟΙΟ ΨΑΡΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ

Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά λίγα είναι τα ψάρια που διατηρούν τη νοστιμιά τους όλο το χρόνο. Η γεύση των περισσότερων αλλάζει ανάλογα με την εποχή και επηρεάζεται από τον καιρό, τη θερμοκρασία, τα θαλάσσια ρεύματα, το είδος της τροφής τους και από την περίοδο που γεννούν. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, το ψάρι χάνει συνήθως την όρεξη του, αδυνατίσει
τη γέννα, είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Ανάλογα λοιπόν με την εποχή, προτιμήστε:

- Το φθινόπωρο: τσιπούρες, σπάρους, λυθρίνια, ζαργάνες, κέφαλους, σαβρίδια.

- Το χειμώνα: μπαρμπούνια, μαρίδες, γόπες,

- Την άνοιξη: γαλέο, σπάρους, μένουλες, αφρόψαρα, πέρκες.

- Το καλοκαίρι: κουτσομούρες, κολιούς, λυθρίνια, σάλπες, σαρδέλες.

Τα ψάρια που η γεύση τους παραμένει σταθερή όλες τις εποχές είναι: οι παλαμίδες, οι συναγρίδες, τα πετρόψαρα, οι σφυρίδες και οι ροφοί.


ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ

Τα κατεψυγμένα ψάρια -που συνήθως πωλούνται καθαρισμένα και κομμένα- είναι μια καλή λύση για να δοκιμάσετε μερικά είδη που είναί πολύ νόστιμα, αλλά δεν υπάρχουν στα νερά των κοντινών θαλασσών. Τα ψαριά αυτά, εφόσον καταψύχονται μέσα στα πλοία, αμέσως μόλις ψαρευτούν, διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της φρεσκάδας και της νοστιμιάς τους.

Ωστόσο, τα κατεψυγμένα ψαριά πρέπει να ξεπαγώνουν πολύ καλά πριν μαγειρευτούν. Αν μαγειρευτούν παγωμένα, μπορεί να καούν εξωτερικά και να μείνουν άψητα στη μέση. Επίσης, αν έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τη συντήρηση, γίνονται μουντά, μαλακά και εμφανίζουν υγρά με κρυστάλλους πάγου.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το ψάρι είναι τροφή εύπεπτη και πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κοβάλτιο και χαλκό. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός, ο γαύρος, η μαρίδα, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, είναι πηγές άφθονης βιταμίνης Α και Ο.

Ειδικά αυτά τα ψάρια, περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμφωνάμε όλες τις ιατρικές έρευνες επιδρούν ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα, ρίχνοντας την πίεση και παρεμποδίζοντας την απόφραξη των αρτηριών.

Σήμερα επικρατεί η άποψη πως αν τρώγαμε καθημερινά 30 γραμμάρια ψάρι, το ποσοστό των καρδιοπαθειών θα είχε μειωθεί στο μισό! Το ψάρι, τέλος, είναι το πιο κατάλληλο φαγητό για όσους κάνουν δίαιτα, αφού δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες.

Τα πρόσθετα των τροφίμων


Χάρης Καλλέργης

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα Ε δηλαδή τα πρόσθετα είναι επιβλαβείς χημικές ουσίες και πρέπει να αποφεύγονται.

Παρά όμως την προσπάθεια δαιμονοποίησης τους είναι γνωστό ότι τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται από πάρα πολύ παλιά, αιώνες θα έλεγα στην συντήρηση των τροφίμων που είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Από πολύ παλιά το αλάτι χρησιμοποιούνταν για να συντηρηθεί το κρέας, ενώ το ξύδι χρησίμευε στη συντήρηση των λαχανικών υπό μορφή τουρσιού. Πολλοί ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα διογκωτικά όπως το baking powder, διάφορα πηκτικά για τις σάλτσες και τους ζωμούς, και διάφορες χρωστικές ουσίες, στην παρασκευή και συντήρηση των τροφίμων.

Καθοριστικό ρόλο στη δυσφήμιση των προσθέτων ήταν η αλλαγή στη σήμανση και οι ετικέτες αναγραφής των συστατικών τη δεκαετία του 1980. Βάση των νέων απαιτήσεων, έπρεπε πια να αναγράφεται κάθε πρόσθετο στις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων. Μέχρι τη δεκαετία του 80, η ύπαρξη των προσθέτων δηλωνόταν βάση της χρησιμότητας τους ( δηλαδή συντηρητικά, αντιοξειδωτικά ή χρωστικές ). Με τους νέους κανόνες σήμανσης των τροφίμων δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίστα χημικών ονομασιών, σε ένα νέο σύστημα κωδικοποίησης των ουσιών με πρόθεμα το γράμμα «Ε». Η νέα κωδικοποίηση αποσκοπούσε να κάνει ευκολότερη και σαφέστερη την αναγνώριση των προσθέτων από τον καταναλωτή και σήμαινε απλά ότι το πρόσθετο αυτό είχε προεγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σαν ασφαλές για κατανάλωση.

Από τότε οι πολλές αρνητικές δημοσιεύσεις στον Τύπου που αφορούσαν τις «βλαβερές» συνέπειες των πρόσθετων, είχαν αποτέλεσμα οι βιομηχανίες τροφίμων να επανεξετάζουν την αναγκαιότητα της προσθήκης τους με στόχο την κατάργηση ή τον περιορισμό τους ενώ παράλληλα έγινε στροφή προς την ψύξη και την κατάψυξη.

Τα πρόσθετα τροφίμων σήμερα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και η ασφάλειά τους επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα πρόσθετα ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα και με το ρόλο που επιτελούν. Το καθένα έχει το δικό του όνομα και έναν αριθμό με το πρόθεμα E

αρχικό γράμμα της λέξης «Ευρώπη». Όλη η σειρά E100 είναι χρωστικές ουσίες, η E200 είναι συντηρητικά, η σειρά E300 είναι αντιοξειδωτικά και η E400 είναι γαλακτοματωποιητές και πηκτικές ουσίες.

Η άνευ λόγου και αιτίας δαιμονοποίηση τους δεν βοηθά σε τίποτα αφού τα Ε όσο και να φαίνεται υπερβολικό συμβάλουν:

  • Στην ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων
  • Στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων σε βάθος χρόνου
  • Στη διαθεσιμότητα των τροφίμων από εποχή σε εποχή
  • Στη διατήρηση της διατροφικής τους αξίας
  • Στην παρασκευή των τροφίμων

Αυτή η φωτογραφία δηµοσιεύτηκε σε ινδική εφηµερίδα µε την ακόλουθη λεζάντα



«Μόνον όποιος είναι φτωχός ενεργεί µε τόση γενναιοδωρία...

Τι θλιßερό που ο άνθρωπος δεν είναι πάντα έτσι»

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Οι Ελεύθερες Ρίζες και τα Αντιοξειδωτικά

Τις ελεύθερες ρίζες τελευταία τις ακούμε όλο και πιο συχνά ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των κύτταρων και του δέρματος.

Στην παρουσία των ελεύθερων ριζών οφείλεται πιθανότατα η διαδικασία της γήρανσης και ένα μεγάλο ποσοστό που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αγγίζει το 90% όλων των ασθενειών, κυρίως του Καρκίνου, της Αρτηριοσκλήρυνσης, του Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, του Σακχαρώδη Διαβήτη, πολλών Παθήσεων του Πεπτικού Συστήματος, η Ανεπάρκεια του Ανοσοποιητικού Συστήματος κλπ.

Το οξυγόνο μας «δημιουργεί» το πρόβλημα.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται υπό την παρουσία του οξυγόνου. Το οξυγόνο όπως οι πάντες γνωρίζουν είναι απαραίτητο για την ζωή, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Το οξυγόνο είναι ένα στοιχείο με έντονη δραστηριότητα. Επιδιώκει να συνδεθεί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και αυτό γιατί το ατομικό του περίβλημα, είναι ασθενές με αποτέλεσμα να χάνει εύκολα τα ηλεκτρόνιά του. Όταν χάνει λοιπόν ένα ηλεκτρόνιο, αυτό επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως «ρίζα» η οποία έχει μεγάλη τάση «να κλέβει» ηλεκτρόνια από το γύρω περιβάλλον, όπως π.χ. από μόρια πρωτεΐνης ή λίπους.


Όταν έχουμε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ελευθέρων ριζών τότε αυτές πάνω στην έντονη επιθυμία τους για ηλεκτρόνια, επιτίθενται στα τοιχώματα των κυττάρων, στα μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα και στο
DΝΑ δηλαδή στο γενετικό κώδικα του κυττάρου και με αυτό τον τρόπο πλήττουν τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων.

Είναι λογικό ότι οποιαδήποτε βλάβη του DNA μας προκαλεί ανεξέλεγκτη γενετική μεταλλαγή, με μεγάλες συνέπειες στο μεταβολισμό μας, αλλά και στην όλη συμπεριφορά ανάπτυξης και διαίρεσης του κυττάρου. Αυτή είναι η αιτία εκφυλισμού του κυττάρου και της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Πώς θα πολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες;

Ισχυρό μας σύμμαχο έχουμε τα περίφημα Αντιοξειδωτικά που έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό μας τις Ελεύθερες Ρίζες. Τα Αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που τις προσλαμβάνουμε μέσα από την διατροφή μας όπως η β-καροτίνη, η Βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη C, τα φλαβονοείδη, Το λυκοπένιο, Οι πολυφαινόλες και διάφορα μέταλλα όπως το Σελήνιο και ο Ψευδάργυρος.

Τις ουσίες αυτές θα τις βρούμε στην ντομάτα, στα καρότα, στα μπρόκολα, στα σταφύλια, στα μήλα στο κόκκινο κρασί, στα πράσινα και σκούρα λαχανικά, στο σέλινο, στο τσάι, στα εσπεριδοειδή, στα ψάρια, στους ακατέργαστους ξηρούς καρπούς, στην ελιά και στο ελαιόλαδο.

Κάνοντας λοιπόν σωστή και υγιεινή διατροφή που να βασίζεται στα Μεσογειακά πρότυπα, στην πραγματικότητα κάνουμε μακροχρόνια επένδυση υγείας.

Ισοκράτης ( 436 π.Χ-338 π.Χ )

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Ενημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο John Hopkins:



ΑΦΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ
Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
(ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»)
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
ΤΟ JOHN HOPKINS ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ.


Ενημέρωση για τον καρκίνο από το νοσοκομείο John Hopkins:


1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.


2. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.


3. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.


4. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου.


5. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


6. Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγειών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες κ.λπ.


7. Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.


8. Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.


9. Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.


10. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές.


11. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.


ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ:


α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg's aminos ή θαλασσινό αλάτι.


β. Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.


γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.


δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων.

Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (104 βαθμοί Φαρενάιτ).


ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.


12. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών.


13. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.


14. Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Florssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.


15. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.


16. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ JOHN HOPKINS, Η.Π.Α. No2


1. Μην τοποθετείτε πλαστικά δοχεία σε φούρνο μικροκυμάτων.


2. Μην τοποθετείτε δοχεία με νερό στην κατάψυξη.


3. Μην τοποθετείτε πλαστικές μεμβράνες σε φούρνο μικροκυμάτων.


Το Johns Hopkins έστειλε πρόσφατα αυτό το μήνυμα σε ένα από τα ενημερωτικά του δελτία. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφόρησαν και στο Walter Reed Army Medical Center. Οι διοξίνες προκαλούν καρκίνο και ειδικά καρκίνο του μαστού.


Είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις για τα κύτταρα του σώματός μας. Μην ψύχετε πλαστικά μπουκάλια με νερό, καθώς η διαδικασία αυτή απελευθερώνει διοξίνες από το πλαστικό. Πρόσφατα ο Δρ. Edward Fujimoto, Διευθυντής του προγράμματος ευεξίας στο Castle Hospital εμφανίστηκε σε μία τηλεοπτική εκπομπή για να εξηγήσει αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία μας. Μίλησε για τις διοξίνες και για το πόσο μας βλάπτουν. Τόνισε ότι δεν πρέπει να θερμαίνουμε τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων μέσα σε πλαστικά δοχεία.


Αυτό ισχύει κυρίως για τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά. Πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός λίπους, υψηλής θερμοκρασίας και πλαστικού, απελευθερώνει διοξίνη στο φαγητό και στη συνέχεια στα κύτταρα του σώματος. Αντ' αυτού συνέστησε τη χρήση γυαλιού, όπως CorningWare, Pyrex ή κεραμικών δοχείων για τη θέρμανση τροφίμων. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο, αλλά χωρίς διοξίνες. Έτσι, στιγμιαία τρόφιμα και σούπες που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να

αφαιρούνται από τις πλαστικές τους συσκευασίες και να θερμαίνονται σε άλλο δοχείο. Το χαρτί δεν είναι κακό αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι περιέχει. Ασφαλέστερη λύση είναι η χρήση σκευών από πυρίμαχο γυαλί, Corning Ware κ.λπ .
Το πρόβλημα της διοξίνης είναι ένας από τους λόγους.


Επίσης επεσήμανε ότι πλαστικές μεμβράνες όπως εκείνες τύπου Sanitas, είναι το ίδιο επικίνδυνες όταν τοποθετούνται πάνω από τρόφιμα που μαγειρεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων. Καθώς θερμαίνεται το φαγητό, η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ουσιαστικά την τήξη δηλητηριωδών τοξινών από την πλαστική μεμβράνη και τη διοχέτευσή τους στο φαγητό. Αντί της μεμβράνης καλύπτετε το φαγητό με μία χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας.


Τέλος.

Η Μercury Energy παρέχει φως

Φαντάσου τον εαυτό σου 44 ετών δάσκαλο ή δασκάλα δεν έχει και τόση σημασία. Να έχεις χάσει τον σύζυγο σου. Να έχεις και πέντε παιδιά να μεγαλώσεις από 5 ως 18 ετών. Δεν βαριέσαι λες, τα παιδιά είναι ευτυχία, την δουλίτσα μου την έχω, υγεία μόνο να υπάρχει.

Έλα όμως που ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα υγείας. Τι πρόβλημα; Καρδιακής και πνευμονικής ανεπάρκειας. Πολύ σοβαρό που με τον καιρό επιδεινώθηκε πολύ και από τον Φεβρουάριο είναι η αιτία να χάσεις και την δουλειά σου αφού δεν μπορείς να εργασθείς, αφού όλη τη μέρα είσαι συνδεμένος με μια συσκευή που σου παρέχει οξυγόνο.

Τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν σιγά-σιγά αφού στερεύουν τα έσοδα και έρχεται η στιγμή που δεν έχεις να πληρώσεις ούτε το ρεύμα. Τότε έρχεται ο υπάλληλος της ηλεκτρικής εταιρίας σπίτι σου για διακοπή της τροφοδοσίας και τον παρακαλάς μη μου το κόψετε, δες με, είμαι εξαρτημένη απ αυτή την συσκευή οξυγόνου και αν μου κόψετε το ρεύμα πως θα λειτουργήσει, θα πεθάνω. Δώστε μου μια ευκαιρία ίσως βρω τα 90 ευρώ που σας οφείλω…Το ίδιο λέει και ο μεγαλύτερος γιος σου που παρακαλά τον υπάλληλο και αυτός.

Ο υπάλληλος τότε τηλεφωνεί στην εταιρία του. Η εταιρία όμως δεν καταλαβαίνει από αυτά. Θέλει τα χρήματα της, το κέρδος της…Έτσι ο υπάλληλος κατεβάζει τον διακόπτη, η συσκευή σταματά, ο συναγερμός της συσκευής αρχίζει να βαρά. Αρχίζεις να αναπνέεις πολύ δύσκολα, το κεφάλι σου αρχίζει να πονά υπερβολικά, χάνεις σιγά-σιγά το φως σου…Σε 2 ώρες έχεις πεθάνει.

Ευτυχώς δεν είμαστε εμείς. Ούτε συνέβη σε κάποια υπανάπτυκτη χώρα της Αφρικής. Συνέβη στο πολιτισμένο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και το όνομα της άτυχης γυναίκας ήταν Folole Muliaga.

Η εταιρεία λέγετε Μercury Εnergy και την διευθύνει ο Τζέιμς Μάουντερ αυτός ο ευαίσθητος άνθρωπος που έδωσε την εντολή να κατέβει ο διακόπτης της ζωής.

Η υπόθεση τώρα έχει προκαλέσει σάλο, τα κόμματα αντιδρούν η δικαιοσύνη ψάχνεται αλλά η πραγματικότητα είναι ότι για 90 ευρώ η Folole Muliaga δεν ζει πια ανάμεσα μας


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του μ' ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές απάντησαν : « Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησανκαι γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα τα υπόλοιπα κενά του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε : «Είναι γεμάτο το βάζο;» και οι μαθητές γέλασαν αυτή την φορά και απάντησαν : «Ναι, είναι γεμάτο».

Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στην ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασία μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητο μας, είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια . Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημάντικα της ζωής.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, ένα καλό γεύμα, μια βόλτα στην παραλία, ο χορός, το τραγουδι, ένα βιβλίο, οι μικρές απολαύσεις της ζωής. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες.

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύεται χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματά, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητό σας, να πληρώσετε τα δημοτικά και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε :

«Η μπύρα τι αντιπροσωπεύει ;»

Ο καθηγητής χαμογέλασε και απάντησε :

«Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πώ: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις : Πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυό μπυρίτσες»!!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ


Μέρος 1ο

Χιόνι, κάρτες, κεριά, δώρα, στολισμένα δέντρα... Όλα αυτά οδηγούν το μυαλό όλων μας χωρίς αμφιβολίες και περιστροφές στα Χριστούγεννα. Σκεφτήκατε όμως ποτέ τι σχέση έχουν τα κεριά με τα Χριστούγεννα και γιατί κάθε χρόνο στολίζουμε ένα δέντρο και ευχόμαστε να χιονίσει;

Στην Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά ότι υπήρχε χιόνι την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός και όμως, κάθε χρόνο η ελπίδα πως θα ζήσουμε "λευκά Χριστούγεννα" επανέρχεται! Από που μας ήρθε τελοσπάντων αυτή η τρελή ιδέα πως τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι λευκά για να είναι τέλεια; (Γιατί όχι πράσινα; Ή μπλε;)

Το πιο πιθανό είναι η ιδέα αυτή να μεταδόθηκε γύρω στο 1843 όταν ο Άγγλος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς έγραψε την ίσως πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία για ένα πάμπλουτο, μα πολύ τσιγκούνη επιχειρηματία και εχθρό των Χριστουγέννων, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτονται τον Σκρουτζ τρία πνεύματα, το πνεύμα των περασμένων, το πνεύμα των παρόντων και αυτό των μελλοντικών Χριστουγέννων. Τα πνεύματα του δείχνουν πως το να έχει φίλους είναι πολύ σημαντικότερο από το να αποκτήσει όλο και περισσότερα χρήματα. Μετά από αυτή την επίσκεψη ο Σκρουτζ αλλάζει εντελώς και δωρίζει πολλά χρήματα και δώρα σε γνωστούς και άγνωστους!

Την εποχή που έγραψε ο Ντίκενς την ιστορία του επικρατούσε στην Αγγλία ένας παγετώνας, η Αγγλία ήταν λοιπόν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα καταχιονισμένη, όπως και το σενάριο του Ντίκενς!

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι στα επόμενα χρόνια διηγούνταν αυτή την ιστορία, είχαν πάντα στο μυαλό ότι συνέβηκε τα Χριστούγεννα και μάλιστα σε κατάλευκο τοπίο, γι' αυτό ίσως να επικράτησε η άποψη πως το χιόνι είναι απαραίτητο για ωραία Χριστούγεννα.

Οι χιονάνθρωποι στις χριστουγεννιάτικες κάρτες... είναι απλώς το αποδεικτικό στοιχείο πως θέλουμε τα Χριστούγεννα να είναι λευκά!

Τώρα που μιλάμε για κάρτες... Αυτό το έθιμο να μπλοκάρουμε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο στέλνοντας τόνους και τόνους χριστουγεννιάτικες κάρτες στους φίλους και γνωστούς μας κάθε Χριστούγεννα, από που μας ήρθε;

Την ιδέα της χριστουγεννιάτικης κάρτας λέγεται πως είχε ένας Άγγλος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος φιλοτέχνησε την πρώτη με ένα φίλο του καλλιτέχνη το 1840.

Την χρονιά αυτή άνοιξε το πρώτο δημόσιο ταχυδρομείο στην Αγγλία μιας και είχαν αρχίσει να φτιάχνονται σιδηρόδρομοι οπότε τα γράμματα και οι κάρτες μπορούσαν να μετακινηθούν πολύ πιο γρήγορα και προ πάντων φτηνά, έτσι ώστε να μπορούν και οι φτωχοί να στέλνουν κάρτες.

Οι εικόνες και τα μοτίβα στις κάρτες, πολλά και διάφορα! Αρχικά διακοσμούσαν τις κάρτες κυρίως η γέννηση του Χριστού αλλά και διάφορα χιονισμένα τοπία, αργότερα γύρω στο 1910-1920 άρχισαν οι κάρτες να αποκτούν κορδέλες και άλλα στολίδια. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει κάρτες με την εικόνα της γέννησης του Χριστού, με ευχές σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και με ανέκδοτα!

Μέρος 2ο

Το στόλισμα ενός δέντρου είναι ένα ακόμη από τα μυστήρια των Χριστουγέννων. Από που λέτε να ξεφύτρωσε;

Οι παγανιστές (φυσιολάτρες, είχαν σαν θρησκεία την λατρεία προς τη μητέρα φύση) στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν πάντοτε κατά τους χειμερινούς μήνες σαν διακόσμηση στα σπίτια τους κλαδιά από δέντρα για να τους θυμίζουν την άνοιξη που πρόκειται να έρθει.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν κλαδιά για διακόσμηση των ναών τους κατά την γιορτή "Σατουρνάλια" και οι Χριστιανοί σαν σημάδι της αιώνιας ζωής με το Θεό.

Το πιο πιθανό είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο να υπήρξε στην Γερμανία, πριν περίπου 1000 χρόνια. Ένας Άγγλος ιερέας επισκέφτηκε μια παγανιστική φυλή στην Γερμανία για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, κι όταν είδε πως ετοιμάζονταν να θυσιάσουν ένα μικρό αγόρι σαν δείγμα λατρείας σε μια βαλανιδιά, ξερίζωσε από θυμό το ιερό δέντρο.

Εκεί που ξερίζωσε την βαλανιδιά φύτρωσε ένα έλατο, πράγμα που ο ιερέας εξέλαβε σαν σημάδι της Χριστιανικής πίστης και οι ακόλουθοι του το στόλισαν με κεριά για να μπορεί να κηρύσσει στους παγανιστές και την νύχτα!

Μια άλλη εκδοχή είναι πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκίνησαν σαν τα δέντρα που παρίσταναν τον κήπο της Εδέμ στα θέατρα που γίνονταν κατά τον Μεσαίωνα για να μαθαίνουν τις ιστορίες της Βίβλου οι αγράμματοι.

Ο μύθος για το πώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να βάζουν τα δέντρα στα σπίτια τους προέρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με αυτόν μια οικογένεια δέχτηκε τη παραμονή των Χριστουγέννων ένα μικρό ταλαιπωρημένο αγόρι στο σπίτι της και το επόμενο πρωί το αγόρι είχε μεταμορφωθεί στον μικρό Χριστό ο οποίος πρόσφερε στην οικογένεια σαν δώρο ένα κλαδί έλατου. Τώρα, αν ψέματα ή αλήθεια... άγνωστο!

Αρχικά τα έλατα διακοσμούνταν με ειδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κεριά που συμβόλιζαν τα αστέρια. Επειδή όμως τα κεριά ήταν πολύ επικίνδυνα, ο Αμερικάνος Μόρις εφηύρε το 1895 τα ηλεκτρικά φωτάκια που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Εκτός από έλατα χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες και άλλα δέντρα, όπως για παράδειγμα τα δέντρα μπανάνας και μάνγκο στην Ινδία!

Φτάσαμε στο τελευταίο και ίσως πιο κρίσιμο σημείο των Χριστουγέννων: τα δώρα!

Η ιδέα του να χαρίζουμε διάφορα πράγματα στα αγαπημένα μας πρόσωπα προήλθε από τα δώρα που έκαναν οι τρεις μάγοι στον μικρό Χριστό.

Το Λιβάνι ήταν ένα άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός.

Το χρυσάφι ήταν το αγαθό των Βασιλιάδων, πράγμα που συμβόλιζε την ιδιότητα ως Βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς.

Η Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς για να μυρίζουν ωραία, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε.

Τα Χριστούγεννα είναι για τους Χριστιανούς το μεγάλο δώρο που έκανε ο Θεός στην ανθρωπότητα. Έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν δώρα στα αγαπητά τους πρόσωπα σαν σύμβολο αγάπης.

Με αυτές τις λίγες πληροφορίες για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων μπορείτε όχι μόνο να γιορτάσετε αλλά και να εκπλήξετε τους φίλους σας με τις γνώσεις σας!

πηγή http://a12sr.pblogs.gr/

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ 8 ΓΛΩΣΣΕΣ



Ευχές! Το αναπόσπαστο μέρος της κάθε κάρτας!


Πιο κάτω θα βρείτε την πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ευχή κάποιων χωρών και γλωσσών.



Ισπανικά: Feliz Navidad

Ρώσικα: 'S Rozhdestvom khristovym

Ιαπωνικά: Meri Kurisumasu

Γαλλικά: Joyeux Nol

Γερμανικά: Frohes Weihnachtsfest

Τσέχικα: Prejeme Vam Vesele Vanoce

Πορτογαλικά: Feliz Natal

Ινδικά: Shub Naya Baras

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Ντομάτα, μια τροφή γεμάτη βιταμίνες και όχι μόνο..

Ντομάτα, μια τροφή γεμάτη βιταμίνες που βοηθά στο αδυνάτισμα

Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα. Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες. Επίσης περιέχει σε αφθονία το φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού.


Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή τρώνε πολύ κρέας, καθώς επίσης και οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, επειδή έχουν αυξημένη ανάγκη σε φολικό οξύ, είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες.

Το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε για τη γονιμότητα και για ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή, βιταμίνες από την ομάδα της βιταμίνης Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο ενδιαφέρει κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.

Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ου­σίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.


Ντομάτα ενάντια στον καρκίνο

Η τακτική και επαρκής κατανάλωση ντομάτας, κατά προτίμηση από βιολογική καλλιέργεια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Ο καρπός αυτός προστατεύει κυρίως από τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.

Σε έρευνα που έγινε σε 14.000 Αμερικανούς και 3.000 Νορβηγούς οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως στους καπνιστές που έτρωγαν πάνω από δεκατέσσερις φορές το μήνα ντομάτες (ή καρότα ή λαχανίδα) μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν πιο σπάνια ντομάτες ή τα άλλα λαχανικά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ντομάτες -όπως ακριβώς τα σταφύλια και το κρασί- περιέχουν φλαβονοειδή.

Αυτές οι ζωτικές ουσίες είναι εξαίσιοι εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών και βρίσκονται στο ακριανό στρώμα του καρπού, δηλαδή ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Όταν η ντομάτα ξεφλουδιστεί, χάνεται ένα σημαντικό μέρος των ουσιών αυτών. Για το λόγο αυτόν θα πρέπει να τρώτε τις ντομάτες, αλλά και τα σταφύλια, πάντοτε με τη φλούδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η περιεκτικότητα της σε β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αποτελεί μαζί με τις βιταμίνες Ε και C την ομάδα των τριών κυριοτέρων εκκαθαριστών των ελεύθερων ριζών.



Οι ελεύθερες ρίζες

Ας δούμε στο σημείο αυτό από κοντά τι είναι οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εδώ και λίγο καιρό έχουν φέρει την επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική έρευνα. Στην ύπαρξη των ελεύθερων ριζών οφείλεται πιθανόν η διαδικασία της γήρανσης και περίπου το 90% όλων των ασθενειών, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι ο καρκίνος, η αρτηριοσκλήρυνση, το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ρευματικές και αρθριτικές παθήσεις, η ποδάγρα, το γλαύκωμα, ο γεροντικός διαβήτης, παθήσεις του πεπτικού και η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται με την επίδραση του οξυγόνου. Το οξυγόνο δε χαρίζει μόνο ζωή, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Το οξυγόνο είναι ένα πολύ δραστήριο στοιχείο. Προσπαθεί να συνδεθεί με όλα τα άλλα στοιχεία. Αυτό οφείλεται στο ότι το ατομικό του περίβλημα, σε αντίθεση με άλλων ατόμων, είναι σχετικά ασθενές και έτσι χάνει εύκολα τα ηλεκτρόνια του. Όταν του λείπει λοιπόν ένα ηλεκτρόνιο, η σύγχρονη επιστήμη το χαρακτηρίζει ως "ρίζα", με ακόρεστη πείνα για ηλεκτρόνια, που τα κλέβει από το γύρω περιβάλλον του, για παράδειγμα από μόρια λίπους ή πρωτεΐνης.


Όταν οι ελεύθερες ρίζες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα μπορούν, στην ακατανίκητη επιθυμία τους για ηλεκτρόνια, να επιτεθούν στα κυτταρικά τοιχώματα, οτα μιτοχόνδρια (τις γεννήτριες ενέργειας στα κύτταρα) και στο DΝΑ (το γενετικό κώδικα του κυττάρου) και να βλάψουν με τον τρόπο αυτόν βασικές λειτουργίες του ίδιου του κυττάρου.

Μια βλάβη του DNA μπορεί να αποβεί μοιραία: αντιστοιχεί σε ανεξέλεγκτη γενετική μεταλλαγή, με όλες τις πιθανές συνέπειες για το μεταβολισμό, τη συμπεριφορά διαίρεσης και την ανάπτυξη του κυττάρου. Αυτό αποτελεί και μια από τις καθοριστικές αιτίες για τον εκφυλισμό αυτών των μικρότερων βιολογικών μονάδων σε χωρίς σταμάτημα περαιτέρω διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα.


Καθοριστική είναι η ισορροπία

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί σκουριάζει το σίδερο ή γιατί ταγγιάζουν τα λίπη; Αφορμή αποτελούν και εδώ οι ρίζες του οξυγόνου. Η χημική αυτή διαδικασία ονομάζεται οξείδωση και μας είναι πασίγνωστη από την καθημερινότητα. Το ίδιο συμβαίνει στις αμέτρητες μεταβολικές διαδικασίες μέσα και έξω από τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Όπως το καθετί στη ζωή, έτσι ακριβώς και αυτή η οξειδωτική διαδικασία, δηλαδή η σύνδεση ελεύθερων ατόμων οξυγόνου με μοριακά δομικά στοιχεία του οργανισμού, δεν έχει μόνο αρνητική πλευρά. Μπορεί να αποδειχτεί και χρήσιμη.


Οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Εκτός αυτού τις χρησιμοποιεί το αμυντικό μας σύστημα σε περίπτωση εισβολής μικροβίων και ιών: έχουν την ικανότητα να συνδέονται με τον εισβολέα και να τον εξολοθρεύουν. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν η τάση των ελεύθερων ριζών να συνδέονται παντού να μας σώσει τη ζωή.


Οι ελεύθερες ρίζες γίνονται επικίνδυνες για τον οργανισμό μας μόνο όταν περισσεύουν ανεξέλεγκτα. Το σημαντικό εδώ είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναδόμηση και στη διάσπαση των ελεύθερων ριζών. Φυσιολογικά ο οργανισμός μας έχει αυτονόητα τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών. Για να προστατευτεί από κάποια βλάβη το κάθε κύτταρο παράγει ένζυμα που καταστέλλουν την οξειδωτική δράση. Αυτά τα ένζυμα έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν όσες ελεύθερες ρίζες περισσεύουν.


Αντιοξειδωτικά: εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών που σώζουν ζωές

Τα αντιοξειδωτικά είναι κάποια ιδιαίτερα μόρια, που θυσιάζουν κατά μιαν έννοια, εθελοντικά ένα μικρό τους τμήμα, ένα ηλεκτρόνιο, για να σταθεροποιήσουν ξανά μια ελεύθερη ρίζα και να την εξουδετερώνουν. Μόλις η ελεύθερη ρίζα βρει το ηλε κτρόνιο που της έλειπε καθίσταται απολύτως ακίνδυνη.

Τα πληγωμένα πια αντιοξειδωτικά δεν επιτίθενται πλέον σε άλλες ενώσεις, αλλά αναγεννιούνται από μηχανισμούς του ίδιου του οργανισμού μας. Οι βιταμίνες C και Ε, η β-καροτίνη, οι βιο-φλαβονοειδή και τα μέταλλα σελήνιο και ψευδάργυρος ανήκουν στους λεγόμενους εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών. Είναι όλες ουσίες που βρίσκονται στην ντομάτα, αλλά συναντώνται γενικότερα σε αφθονία στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.


Τρώτε τους εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών

Η φύση μας παρέχει ένα ευρύ φάσμα από ευεργετικά αντιοξειδωτικά και μπορούμε στην κυριολεξία να φάμε τους εκκαθαριστές ελεύθερων ριζών. Ιδιαίτερα τα φυτά προσφέρουν πλήθος προστατευτικών ουσιών. Καθώς όμως η υπερεντατική καλλιέργεια των τελευταίων ετών έχει εξαντλήσει σε πολλά σημεία το έδαφος, έχει παρατηρηθεί αντίστοιχα και μια δραστική μείωση στις βιοενεργές ουσίες στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά.

Τα λαχανικά του θερμοκηπίου, για παράδειγμα, δεν μπορούν πλέον να παραγάγουν επαρκή ποσότητα προστατευτικών ουσιών, παρά μόνο ίχνη από αντιοξειδωτικές ουσίες. Η αιτία: χωρίς το φως του ήλιου σταματά η δημιουργία των εκκαθαριστών ελεύθερων ριζών. Τα φυτά γίνονται πιο ευαίσθητα στις ασθένειες και κρίνεται απαραίτητος ο ψεκασμός τους με τα λεγόμενα "φυτοφάρμακα". Οι χημικές αυτές ουσίες όμως ευνοούν με τη σειρά τους το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μακρόχρονη μεταφορά και η αποθήκευση συμβάλλουν επίσης στην καταστροφή των ζωτικών ουσιών και των εκκαθαριστών ελεύθερων ριζών.

Για το λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να καταναλώνετε φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά εποχής- που προέρχονται όμως από βιολογική καλλιέργεια.


Μεταξένια επιδερμίδα με τη βοήθεια των καροτινοειδών

Οι ντομάτες παίρνουν το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους από το καροτινοειδές λυκοπένιο, μια βιοφλαβόνη, που είναι ένας ιδιαίτερα δραστικός εκκαθαριστής ελεύθερων ριζών και ανήκει στις δευτερεύουσες φυτικές ουσίες. Τα καροτινοειδή είναι φυτικές χρωστικές που συναντούμε σε λαχανικά και φρούτα με έντονο κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Περιέχονται επίσης σε λαχανικά με πράσινα φύλλα. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τόσο μεγαλύτερη είναι και η περιεκτικότητα σε καροτινοειδή.

Τα καροτινοειδή εξουδετερώνουν εντελώς τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και με τον τρόπο αυτόν περιορίζουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Επίσης, μας χαρίζουν λεία επιδερμίδα και πιο γρήγορο και όμορφο μαύρισμα. Εκτός από τις ντομάτες τα συναντούμε κυρίως οι καρότα, κολοκύθες, ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνια, μπρόκολα, άγρια χόρια και σπανάκι.

Για να παραμείνουμε υγιείς, η World Cancer Research Fund (Παγκόσμιο Ίδρυμα Αντικαρκινικών Ερευνών) συστήνει να τρώμε τακτικά τρόφιμα με "κόκκινο", π.χ. ντομάτες, "πράσινο", π.χ. άγρια χόρτα, και "κίτρινο" χρώμα, π.χ. βερίκοκα. Και αν συμπληρώσετε κατόπιν τη διατροφή σας με "άσπρο" π.χ. πρόβειο γιαούρτι, και "μαύρο" χρώμα, π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, τότε θα έχετε κάνει πολλά για την υγεία και την ευεξία αλλά και για τη λεπτή, όμορφη σιλουέτα σας.


Συμβουλές για την κουζίνα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το λυκοπένιο που περιέχεται οτην ντομάτα γίνεται διαθέσιμη για τον οργανισμό μόνο όταν θερμανθεί επαρκώς και προστεθεί σε αυτήν κάποιο λίπος, π.χ. ελαιόλαδο.

Επομένως δεν είναι η ωμή vτοματοσαλάτα καθοριστική για την πρόσληψη αυτής της δευτερεύουσας φυτικής ουσίας, αλλά μια πολύ καλά βρασμένη σάλτσα ντομάτας. Για το λόγο αυτόν δε θα έπρεπε λοιπόν να βασιζόμαστε μόνο στην ωμή τροφή, όταν μας ενδιαφέρει η εξισορροπημένη λήψη ζωτικών ουσιών, αλλά να παίρνουμε μαγειρεμένη καθώς και ωμή τροφή. Και εδώ, όπως και στο καθετί στη ζωή μας, σημαντική είναι η ισορροπία.


Πιο αρωματικές και πλούσιες σε ζωτικές ουσίες είναι οι ντομάτες εποχής, που δε χρειάζονται θερμοκήπιο και είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Οι μικρότερες είναι συνήθως πιο νόστιμες από τις μεγαλύτερες, και ιδιαίτερα γλυκά είναι τα μικρά ντοματάκια.

Οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν στην κουζίνα. Γι' αυτό δε θα έπρεπε να μπαίνουν στο ψυγείο, επειδή εκεί χάνουν το άρωμα τους. Επειδή οι ντομάτες εκλύουν αιθυλένιο δεν πρέπει να τις τοποθετείτε δίπλα στα αγγουράκια, γιατί τότε αυτά χαλάνε και κιτρινίζουν γρηγορότερα.

Πλύνετε και τεμαχίστε τις ντομάτες σας, όπως όλα τα λαχανικά και φρούτα, λίγο πριν τα καταναλώσετε. Μόνο έτσι θα διατηρήσετε τις πολύτιμες βιολογικές τους ουσίες.


Πως η βιταμίνη C εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου

image

Τους μηχανισμούς με τους οποίους η βιταμίνη C εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Το κλειδί ως φαίνεται είναι η υπονόμευση της ικανότητας των όγκων να αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες - και όχι η προστασία του DNA των υγιών κυττάρων, όπως νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Cell», υποστηρίζει την γενικευμένη άποψη ότι η βιταμίνη C και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνη C σε ποντίκια, στα οποία είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα – είτε από λέμφωμα είτε από καρκίνο του προστάτη.

Μία άλλη αντιοξειδωτική ουσία, η Ν-ακετυλκυστεϊνη, επίσης επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτρέπουν ορισμένες από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένα ιδιαίτερα δραστικά, αλλά ασταθή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού, όταν ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Μερικές από τις ευρύτερα γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες C, E και βήτα-καρωτίνη.

Προγενέστερες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι η βιταμίνη C ενδεχομένως εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου, αποτρέποντας την βλάβη που προκαλούν στο γενετικό υλικό (στο DNA) οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τσι Ντανγκ, καθηγητή Ιατρικής και Ογκολογίας στο Τζωνς Χόπκινς, διαπίστωσαν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν με διαφορετικό μηχανισμό: υπονομεύοντας την ικανότητα των όγκων να αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες.

Η εξεύρεση του τρόπου δράσεως των αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του καρκίνου, δήλωσε ο δρ Ντανγκ.

«Εκτός από τους δύο καρκίνους που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία, και άλλοι μπορεί να είναι ευάλωτοι στην βιταμίνη C – μεταξύ αυτών ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο δρ Ντανγκ τόνισε ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες, ενώ προειδοποίησε το κοινό να μην πάρει υψηλές δόσεις βιταμίνης C ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατευθεί από τον καρκίνο.

Τις δυνητικές αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης C, η οποία ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, παρατήρησε για πρώτη φορά την δεκαετία του ’70 ο φημισμένος νομπελίστας χημικός Λίνους Πάουλινγκ.

Ο Πάουλινγκ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας καθώς και το Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε το 1994.

Η θεωρία του για την αντικαρκινική βιταμίνη C εξακολουθεί να διχάζει την επιστημονική κοινότητα.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Ταραγμένη ψυχή, πόνος στο σώμα


Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν είμαστε θυμωμένοι; Tα αγγεία μας συσπώνται, αυξάνεται η έκκριση γαστρικού οξέος και παρατηρείται έντονη κινητικότητα του εντέρου. H θλίψη, από την άλλη μεριά, συνήθως προκαλεί μια επιβράδυνση του ρυθμού της αναπνοής, μυϊκή χαλάρωση και αίσθημα ανορεξίας. Eίναι γεγονός ότι οι σκέψεις, οι συγκινήσεις και τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τις σωματικές μας λειτουργίες, κάτι που αποδίδεται με τις γνωστές σε όλους μας λαϊκές εκφράσεις όπως "μου κάθισε στο στομάχι", "μου στάθηκε στο λαιμό", "μου κόπηκαν τα πόδια"... Σήμερα, οι ειδικοί αποδέχονται πλέον αυτή τη λαϊκή σοφία και εξηγούν ότι πολλές και διαφορετικές ασθένειες -από την υπέρταση μέχρι το έλκος- έχουν ένα κοινό στοιχείο: ανήκουν στις ψυχοσωματικές νόσους, δηλαδή στις παθήσεις για την πρόκληση των οποίων συμβάλλουν σημαντικά οι ψυχολογικοί παράγοντες.

Το σώμα μας είναι ο "εκφραστής" των συναισθημάτων μας

Tα συναισθήματά μας επηρεάζουν κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. Δεν μπορούμε βέβαια να ισχυριστούμε ότι ένα συναίσθημα, π.χ. η στεναχώρια, επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο ένα συγκεκριμένο όργανο. Eπηρεάζει συνολικά όλον τον οργανισμό, αλλά ίσως η επίδρασή του να είναι περισσότερο έκδηλη στη λειτουργία ορισμένων οργάνων, π.χ. στην περιοχή του στήθους. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις -οι οποίες ωστόσο θεωρούνται απλοϊκές και όχι αποδεκτές επιστημονικά-, κάποια όργανα "εκφράζουν" περισσότερο ορισμένα συναισθήματα, π.χ., η λύπη σε πολλούς ανθρώπους εκφράζεται με ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της καρδιάς, ο φόβος συχνά προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι κλπ. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι αυτές οι αναλογίες είναι σχετικές. Πέραν αυτού, πάντοτε παίζουν ρόλο η γενετική προδιάθεση και η ευαισθησία κάθε ατόμου.

Τι είναι οι ψυχοσωματικές ασθένειες

Kάθε σκέψη που περνάει από το μυαλό μας επηρεάζει όλη τη χημεία του σώματός μας: τους νευρομεταβιβαστές του εγκεφάλου, τις ορμόνες, τον τόνο των αγγείων και των μυών. H επίδρασή της μοιάζει με μια δόνηση θετική ή αρνητική, ανάλογα με τα συναισθήματα που προκαλεί. Eίναι δυνατόν να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει το σθένος του οργανισμού μας, συμβάλλοντας στην πρόκληση ασθενειών. Oι ειδικοί εξηγούν ότι κάθε νόσημα υπόκειται στην αλληλεπίδραση οργανικών, ψυχολογικών καθώς και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. Έχει επικρατήσει ωστόσο να θεωρούμε "ψυχοσωματικά" εκείνα τα νοσήματα στα οποία ο ψυχολογικός παράγοντας υπερισχύει. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στις ψυχοσωματικές νόσους παύουν να παίζουν σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και η ευπάθεια κάθε ατόμου. Mε απλά λόγια, παρόμοιες ψυχολογικά φορτισμένες καταστάσεις δεν προκαλούν τα ίδια συναισθήματα, ούτε μας επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο. Όταν κάποιος χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, λόγου χάρη, είναι πιθανό να παρουσιάσει υπέρταση, ακόμη και καρδιακό επεισόδιο. Σε κάποιον άλλον το ίδιο γεγονός μπορεί να προκαλέσει έλκος, ενώ ένας τρίτος είναι πιθανό να μην παρουσιάσει κανένα σοβαρό σωματικό σύμπτωμα.

Οι συνήθεις "στόχοι" των ψυχοσωματικών ενοχλήσεων

Στομάχι - έντερο: Tο στομάχι δεν χωνεύει μόνο το φαγητό. "Xωνεύει" και όλες τις νέες εμπειρίες. Γι αυτό, όταν μας είναι δύσκολο να αποδεχθούμε μια καινούργια άποψη ή ένα πρόσωπο, λέμε ότι μας "κάθισε στο στομάχι" ή "δεν μπορώ να τον χωνέψω". Eικάζεται ότι οι άνθρωποι που φοβούνται, διστάζουν ή δυσκολεύονται να αφομοιώσουν νέες ιδέες είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Tο γαστρεντερικό σύστημα μάλιστα έχει χαρακτηριστεί "αντηχείο των συγκινήσεων", γιατί αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο δίαυλο έκφρασης των ψυχικών φορτίσεων. Γι' αυτό και για πολλά γαστρεντερικά προβλήματα οι ψυχολογικοί παράγοντες θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως:

το έλκος του δωδεκαδακτύλου
το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
η δυσκοιλιότητα
η ελκώδης κολίτιδα
η χρόνια γαστρίτιδα

Για το έλκος, αν και είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οφείλεται κυρίως στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έχει υποστηριχθεί ότι και ο ψυχολογικός παράγοντας συμβάλλει στην πρόκλησή του, με τη μορφή της συναισθηματικής διαπάλης ανάμεσα στην ασυνείδητη ανάγκη για τρυφερότητα και στοργή του ασθενούς και στη συνειδητή του επιθυμία να είναι αδέσμευτος και κυρίαρχος. Aυτή η συναισθηματική φόρτιση συμβάλλει στην ενεργοποίηση μίας σειράς μηχανισμών που οδηγούν στην υπερέκκριση γαστρικού υγρού και στη μείωση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος στους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Λαιμός: Στο λαιμό βρίσκεται το κατεξοχήν όργανο της επικοινωνίας, ο λάρυγγας. Γι αυτό και μας "στέκονται στο λαιμό" όσα δεν μπορούμε να "καταπιούμε" όταν μιλάμε και επικοινωνούμε με τους γύρω μας. Eικάζεται μάλιστα ότι ο συχνός και ανεξήγητος ερεθισμός του λαιμού εμφανίζεται συχνά σε αγχώδη άτομα, εξαιτίας της συνεχούς έκκρισης αδρεναλίνης (ορμόνη του στρες), που προκαλεί ξηρότητα στο βλεννογόνο του λαιμού.

Aυχένας: Aναμφισβήτητα, η κακή στάση του σώματος συμβάλλει στην πρόκληση προβλημάτων στον αυχένα. Όταν όμως το οργανικό αίτιο δεν είναι τόσο προφανές, τότε το συνηθέστερο αίτιο είναι η λεγόμενη αυχεναλγία τάσεως, δηλαδή η συνεχής και ακούσια σύσπαση των μυών του αυχένα σε άτομα που βρίσκονται σε μόνιμη υπερένταση ή έχουν έντονο άγχος (παρότι η παροδική σύσπαση ενός μυός δεν προκαλεί πόνο, όταν αυτή είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενη, γίνεται επώδυνη).

Πνεύμονες: Όταν μαθαίνουμε ένα άσχημο νέο ή αντιμετωπίζουμε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, είναι πιθανό να αισθανθούμε δύσπνοια, να νιώσουμε ότι η ατμόσφαιρα είναι πνιγηρή, ότι ασφυκτιούμε. Tο αναπνευστικό μας σύστημα θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο στις συναισθηματικές πιέσεις που βιώνουμε. Aκόμη και το απλό κρυολόγημα έχει συσχετιστεί με την έντονη συναισθηματική αναστάτωση του ασθενούς λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. H επίδραση των ψυχικών φορτίσεων στο αναπνευστικό σύστημα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αναπνευστικές διαταραχές, όπως το άσθμα, συχνά παρουσιάζουν έξαρση (π.χ. ασθματική κρίση) όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες. Mάλιστα, η εφαρμογή της ψυχοθεραπείας συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του άσθματος και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Kαρδιά: Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί ένα σφίξιμο στην περιοχή της καρδιάς μετά από μια στενάχωρη σκέψη; Aυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά μας δεν είναι μόνο μία αντλία που στέλνει αίμα σε όλο το σώμα, είναι το κατεξοχήν όργανο του σώματος που συνδέεται με τα συναισθήματά μας! Δεν είναι τυχαίο ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες συμβάλλουν σε καρδιαγγειακές διαταραχές, όπως η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση. Eίναι γνωστό ότι για περίπου το 95% των υπερτασικών τα αίτια της πάθησής τους παραμένουν άγνωστα (ιδιοπαθής υπέρταση). Eάν όμως, πέρα από το ιατρικό ιστορικό αυτών των ανθρώπων, επιχειρήσουμε να πάρουμε και το ιστορικό της ψυχικής τους κατάστασης, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικά προβλήματα τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν ή πιέζονται από καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν (π.χ., είναι άνεργοι, έχουν οικογενειακά προβλήματα κλπ.). Όσον αφορά τη στεφανιαία νόσο, πολυάριθμες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ορισμένες πλευρές της συμπεριφοράς μας (π.χ., η έντονη επιθετικότητα, η ανταγωνιστικότητα) αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα άτομα με έντονα επιθετική συμπεριφορά τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν πολύ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την υγεία της καρδιάς τους.

Δέρμα: Έχει παρατηρηθεί ότι το 40% των ασθενών που προσέρχονται στο ιατρείο του δερματολόγου παρουσιάζουν κάποια μορφή ήπιας ή σοβαρότερης ψυχικής διαταραχής. Tο έντονο άγχος, ο φόβος, η οργή, η αίσθηση εκμετάλλευσης από τους άλλους, καθώς και οι καταστάσεις στρες που προκαλούν έντονη ψυχική φόρτιση, είναι δυνατό να επηρεάσουν τη φυσιολογία του δέρματος, προκαλώντας αυξημένη έκκριση ιδρώτα, έντονο ερύθημα στο πρόσωπο, έξαρση της ακμής, εμφάνιση έρπητα, ακόμη και παροδική τριχόπτωση. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί έντονο αίσθημα κνησμού (φαγούρα), είτε εντοπισμένο σε μία περιοχή του σώματος (π.χ., αυχένας, κνήμη, οπίσθια) είτε γενικευμένο σε όλο το σώμα. Στην περίπτωση αυτήν ο ερεθισμός του δέρματος τελικά προκαλείται από το επίμονο ξύσιμο. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, φαίνεται ότι η αντιμετώπιση του ασθενούς από τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη δερματική θεραπεία.

Kεφάλι: Μία κεφαλαλγία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια: νοητική κόπωση, τραυματισμός, κληρονομικότητα (ιδιαίτερα στις ημικρανίες), στέρηση του καφέ κλπ. Όταν όμως δεν υπάρχουν οργανικά αίτια, ο πόνος στο κεφάλι οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες (ψυχογενής κεφαλαλγία), όπως οι έντονες συγκρούσεις, οι στρεσογόνοι καταστάσεις και το αίσθημα της ματαίωσης. Aρκετοί ψυχαναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συχνοί και ανεξήγητοι πονοκέφαλοι πιθανώς να σχετίζονται με τη δυσκολία μας να αποδεχθούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, με την άρνηση του εαυτού μας.

Ποίοι υποφέρουν συχνότερα;
Πολλά γεγονότα της ζωής μας, π.χ., ένα διαζύγιο, μία απόλυση, κάποιες αλλαγές στο χώρο της εργασίας μας, τα προβλήματα υγείας ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι συχνές διαφωνίες με το σύντροφό μας, ακόμη και τα νομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, αποτελούν πηγές άγχους, στρες ή και κατάθλιψης. Oι εσωστρεφείς και οι ανασφαλείς άνθρωποι, που τείνουν να τα "κρατούν" όλα μέσα τους και δυσκολεύονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, είναι πιο ευάλωτοι στις ψυχοσωματικές παθήσεις, γιατί συνήθως δεν κατορθώνουν να βρουν διέξοδο στις συναισθηματικές πιέσεις, με αποτέλεσμα αυτές να αθροίζονται και τελικά να ξεσπούν με τη μορφή οργανικών συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, κολικοί, δύσπνοια κ.ά.).

Συναισθηματική εκπαίδευση: Το μυστικό της υγείας
Η έκφραση των συναισθημάτων είναι το κλειδί της ψυχοσωματικής μας ισορροπίας. Δεν εννοούμε απλώς τη λεκτική περιγραφή των συναισθημάτων μας, τη νοητική τους "απόδοση". O νους δεν επαρκεί. Xρειάζεται και η συμμετοχή του σώματος. H προσπάθεια να αφουγκραστούμε την αντίδραση του σώματός μας, να αφήσουμε να κυλήσουν τα δάκρυα της λύπης ή της χαράς, να νιώσουμε την ταραχή που προκαλούν ο φόβος, ο θυμός και η οργή. Eάν δεν εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, εάν δεν τολμήσουμε να τα διερευνήσουμε, τότε αυτά θα βρουν μια άλλη δίοδο, ξεσπώντας στο σώμα μας και προκαλώντας τα συμπτώματα μιας αρρώστιας, που μπορεί να είναι από ένα συνάχι έως κάτι πολύ πιο σοβαρό. Tα συμπτώματα αυτά μάς στέλνουν ένα μήνυμα, μας "μιλούν" για τα συναισθήματα από τα οποία θελήσαμε να αποστασιοποιηθούμε, παρότι αποτελούν κομμάτι του εαυτού μας. Aκόμη και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις ενοχλήσεις μας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όταν κάποιος, π.χ., περιγράφει τον πονοκέφαλό του σαν "ένα σφυρί που χτυπάει το κεφάλι του" του, είναι αναμενόμενο ότι θα νιώθει πολύ έντονο πόνο. Eάν κάποιος επιμένει να αποκαλεί το πεπτικό του σύστημα "βρωμοσωλήνα", ουσιαστικά θεωρεί ότι κάτι τόσο απαίσιο του "αξίζει" να νοσήσει. Eπιχειρώντας ακόμη και μία συνειδητά ηπιότερη επιλογή λέξεων, με τη βοήθεια του ειδικού στο πλαίσιο της "συναισθηματικής εκπαίδευσης" του ασθενούς, έχει παρατηρηθεί ότι υποχωρεί η ένταση των συμπτωμάτων. H κατάλληλη θεραπεία Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών νόσων, συνήθως απαιτείται μία συνδυαστική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει τη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων (π.χ., από το δερματολόγο, τον καρδιολόγο κτλ.) και την ψυχοθεραπεία, η οποία συμπληρώνει την ιατρική αγωγή. H μέθοδος που ακολουθείται εξατομικεύεται ανάλογα με την ασθένεια και τον ασθενή. H επιτυχία των μεθόδων εξαρτάται από τη φύση και την έκταση του προβλήματος, από το τι ταιριάζει στον ασθενή, και φυσικά από τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ασθενή και το θεραπευτή.

Oι μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Θεραπείες όπως η ψυχανάλυση

Μεθόδους ψυχοθεραπείας που βασίζονται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς (προσπάθεια εξάλειψης της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς που συντελεί στο παθολογικό πρόβλημα και εκμάθησης μίας πιο αποδεκτής συμπεριφοράς) και ανάλογες τεχνικές, π.χ., μυϊκή χαλάρωση, ελεγχόμενη αναπνοή

Συμμετοχή σε ομάδες ψυχοθεραπείας (group therapy), όπου μπορείτε να συζητήσετε άφοβα με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς και να μοιραστείτε μαζί τους τις σκέψεις, τους φόβους και τις αμφιβολίες σας

Συμμετοχή σε ομάδες συναισθηματικής εκπαίδευσης ανά είδος συμπτωμάτων (π.χ., πονοκέφαλοι)

Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά) κυρίως για την αντιμετώπιση του άγχους ή όταν υπάρχει κατάθλιψη

Ολιστικές θεραπείες που βλέπουν τον οργανισμό ως σύνολο (π.χ., βελονισμός, ομοιοπαθητική) επίσης βοηθούν. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι, που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, είναι πιο ευάλωτοι στις ψυχοσωματικές παθήσεις