Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Οδηγός για φωτοβολταϊκά στις στέγες



Της Μανταλένα Πίου

Ωθηση στην τοποθέτηση φωτοβολταικών πάνελ στα σπίτια, με το φιλόδοξο στόχο ως το τέλη του 2010 να έχουν εγκατασταθεί από πολίτες γύρω στα 400 MW «ηλιακής» ενέργειας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με το νέο πρόγραμμα για τα «φωτοβολταικά στις στέγες».

Οι απλές διαδικασίες εγκατάστασης και τα 55 λεπτά που θα παίρνει από τη ΔΕΗ ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταικού για κάθε «ηλιακή» κιλοβατώρα που θα εγχύει στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι των περίπου 11 λεπτών/kwh που πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνει είναι τα δύο μεγάλα ατού του νέου προγράμματος.
Η δυνατότητα εγκατάστασης των φωτοβολταικών δεν περιορίζεται μόνον στις ταράτσες και τις στέγες των σπιτιών -υπάρχουν φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται και στις κεραμοσκεπές- αλλά καλύπτουν και οικόπεδα εκτός σχεδίου, δίνοντας λύσεις για εκμετάλλευση ακόμα και για μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει: Είναι το μεγάλο κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού και η σχετικά χαμηλή απόδοση, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα τεχνολογία.

Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να μην επιδοτήσουν την εγκατάσταση, ούτε να δώσουν φορολογικά κίνητρα, αφήνοντας ως μόνο ουσιαστικό κίνητρο τα 55 λεπτά/kwh που είναι εγγυημένο έσοδο ως το 2012. Παρότι η τεχνολογία εξελίσσεται και οι τιμές τους διεθνώς υποχωρούν, το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι το κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης με τη ΔΕΗ ενός φωτοβολταϊκού πάνελ ισχύος 1 kwh μπορεί να φθάσει στα 6.500 ευρώ, εκ των οποίων μάξιμουμ 5.000 ευρώ το πάνελ, 500-1.000 ευρώ αμοιβή για την τεχνική εταιρεία που θα εκπονήσει το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, τα τεχνικά φυλλάδια, θα κάνει την αίτηση στη ΔΕΗ και τη τεχνική μελέτη, καθώς και 300-500 ευρώ για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και τα έργα που θα χρειαστεί να κάνει η επιχείρηση.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ως 10 kW στις ταράτσες, σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ), με την προϋπόθεση όμως ότι η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή, που καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο. Στα υπέρ είναι ότι δεν απαιτούνται άδειες από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ούτε δημιουργούνται φορολογικές υποχρεώσεις όπως πχ έναρξη εργασιών, ΦΠΑ ή φορολογία εισοδήματος, όπως προέβλεπαν παλαιότερες διατάξεις.

Θα απαιτείται όμως έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, καθώς και ορισμένες, αρκετά δαπανηρές εργασίες, για τη σύνδεση του φωτοβολταικού με τη ΔΕΗ. Απαραίτητη προυπόθεση είναι επίσης η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Ο καταναλωτής-παραγω-γός θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 25 χρόνια, αφορά στην πώληση της περισσευούμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών/kwh ως το 2012. Κατόπιν η τιμή αποκλιμακώνεται 5% ετησίως ως το 2019. Τα 10 βήματα (διαδικασίες) που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, υπολογίζεται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 70 ημερών. Στις πολυκατοικίες, για την εγκατάσταση ενός Φ/Β από έναν ιδιοκτήτη προαπατείται ομόφωνη έγκριση από τη γενική συνέλευση. Το ίδιο απαιτείται για την εγκατάσταση «κοινού» φωτοβολταϊκού στην ταράτσα της πολυκατοικίας, που θα ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες.

Παραγωγή

Ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 Kw έχει μέγιστη ετήσια παραγωγή 1.300 kWh, που καλύπτει όμως μόνον το 1/5- 1/3 των αναγκών σε ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού 4 ατόμων σε σπίτι 100 τετραγωνικών, καθώς η μέση κατανάλωση υπολογίζεται σε 5.000-7.000 kWh ετησίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού πρέπει να τοποθετηθεί εγκατάσταση τουλάχιστον 5 kW, που κοστίζει 25.000 ευρώ (μόνον τα πάνελ) και καταλαμβάνει 80 τ.μ ταράτσας. Θεωρητικά το μάξιμουμ που μπορεί να αποδώσει σε έσοδα ένα Φ/Β ισχύος 1 KW με τιμή πώλησης τα 55 λεπτά/KWh είναι 750 ευρώ/ετησίως.

Όμως η ΔΕΗ θα αγοράζει και θα πιστώνει στον καταναλωτή-παραγωγό την περίσσεια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παίρνει, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στην παραγόμενη και την καταναλισκόμενη ενέργεια. Η διαφορά αυτή είναι που θα πιστώνεται στον δικαιούχο και θα εξοφλείται μέσω λογαριασμού τράπεζας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλέον νομίζω ότι έχουν προχωρήσει αρκετά οι τεχνολογίες που σχετίζονται με φωτοβολταικα συστήματα και τα τελευταία έχουν γίνει πολύ πιο αποδοτικά. Φυσικά, καθημερινά εξελίσσονται