Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Οι Ελεύθερες Ρίζες και τα Αντιοξειδωτικά

Τις ελεύθερες ρίζες τελευταία τις ακούμε όλο και πιο συχνά ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των κύτταρων και του δέρματος.

Στην παρουσία των ελεύθερων ριζών οφείλεται πιθανότατα η διαδικασία της γήρανσης και ένα μεγάλο ποσοστό που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αγγίζει το 90% όλων των ασθενειών, κυρίως του Καρκίνου, της Αρτηριοσκλήρυνσης, του Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, του Σακχαρώδη Διαβήτη, πολλών Παθήσεων του Πεπτικού Συστήματος, η Ανεπάρκεια του Ανοσοποιητικού Συστήματος κλπ.

Το οξυγόνο μας «δημιουργεί» το πρόβλημα.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται υπό την παρουσία του οξυγόνου. Το οξυγόνο όπως οι πάντες γνωρίζουν είναι απαραίτητο για την ζωή, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Το οξυγόνο είναι ένα στοιχείο με έντονη δραστηριότητα. Επιδιώκει να συνδεθεί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και αυτό γιατί το ατομικό του περίβλημα, είναι ασθενές με αποτέλεσμα να χάνει εύκολα τα ηλεκτρόνιά του. Όταν χάνει λοιπόν ένα ηλεκτρόνιο, αυτό επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως «ρίζα» η οποία έχει μεγάλη τάση «να κλέβει» ηλεκτρόνια από το γύρω περιβάλλον, όπως π.χ. από μόρια πρωτεΐνης ή λίπους.


Όταν έχουμε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ελευθέρων ριζών τότε αυτές πάνω στην έντονη επιθυμία τους για ηλεκτρόνια, επιτίθενται στα τοιχώματα των κυττάρων, στα μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα και στο
DΝΑ δηλαδή στο γενετικό κώδικα του κυττάρου και με αυτό τον τρόπο πλήττουν τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων.

Είναι λογικό ότι οποιαδήποτε βλάβη του DNA μας προκαλεί ανεξέλεγκτη γενετική μεταλλαγή, με μεγάλες συνέπειες στο μεταβολισμό μας, αλλά και στην όλη συμπεριφορά ανάπτυξης και διαίρεσης του κυττάρου. Αυτή είναι η αιτία εκφυλισμού του κυττάρου και της δημιουργίας καρκινικών όγκων.

Πώς θα πολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες;

Ισχυρό μας σύμμαχο έχουμε τα περίφημα Αντιοξειδωτικά που έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό μας τις Ελεύθερες Ρίζες. Τα Αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που τις προσλαμβάνουμε μέσα από την διατροφή μας όπως η β-καροτίνη, η Βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη C, τα φλαβονοείδη, Το λυκοπένιο, Οι πολυφαινόλες και διάφορα μέταλλα όπως το Σελήνιο και ο Ψευδάργυρος.

Τις ουσίες αυτές θα τις βρούμε στην ντομάτα, στα καρότα, στα μπρόκολα, στα σταφύλια, στα μήλα στο κόκκινο κρασί, στα πράσινα και σκούρα λαχανικά, στο σέλινο, στο τσάι, στα εσπεριδοειδή, στα ψάρια, στους ακατέργαστους ξηρούς καρπούς, στην ελιά και στο ελαιόλαδο.

Κάνοντας λοιπόν σωστή και υγιεινή διατροφή που να βασίζεται στα Μεσογειακά πρότυπα, στην πραγματικότητα κάνουμε μακροχρόνια επένδυση υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: