Τους μηχανισμούς με τους οποίους η βιταμίνη C εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Το κλειδί ως φαίνεται είναι η υπονόμευση της ικανότητας των όγκων να αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες - και όχι η προστασία του DNA των υγιών κυττάρων, όπως νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Cell», υποστηρίζει την γενικευμένη άποψη ότι η βιταμίνη C και άλλες ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χορήγησαν βιταμίνη C σε ποντίκια, στα οποία είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα – είτε από λέμφωμα είτε από καρκίνο του προστάτη.
Μία άλλη αντιοξειδωτική ουσία, η Ν-ακετυλκυστεϊνη, επίσης επιβράδυνε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτρέπουν ορισμένες από τις βλάβες που προκαλούν ορισμένα ιδιαίτερα δραστικά, αλλά ασταθή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως προϊόντα του μεταβολισμού, όταν ο οργανισμός μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.
Μερικές από τις ευρύτερα γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες C, E και βήτα-καρωτίνη.
Προγενέστερες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι η βιταμίνη C ενδεχομένως εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου, αποτρέποντας την βλάβη που προκαλούν στο γενετικό υλικό (στο DNA) οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Ωστόσο, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τσι Ντανγκ, καθηγητή Ιατρικής και Ογκολογίας στο Τζωνς Χόπκινς, διαπίστωσαν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν με διαφορετικό μηχανισμό: υπονομεύοντας την ικανότητα των όγκων να αναπτύσσονται υπό ορισμένες συνθήκες.
Η εξεύρεση του τρόπου δράσεως των αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του καρκίνου, δήλωσε ο δρ Ντανγκ.
«Εκτός από τους δύο καρκίνους που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία, και άλλοι μπορεί να είναι ευάλωτοι στην βιταμίνη C – μεταξύ αυτών ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας», πρόσθεσε.
Πάντως, ο δρ Ντανγκ τόνισε ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες, ενώ προειδοποίησε το κοινό να μην πάρει υψηλές δόσεις βιταμίνης C ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατευθεί από τον καρκίνο.
Τις δυνητικές αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης C, η οποία ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, παρατήρησε για πρώτη φορά την δεκαετία του ’70 ο φημισμένος νομπελίστας χημικός Λίνους Πάουλινγκ.
Ο Πάουλινγκ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας καθώς και το Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε το 1994.
Η θεωρία του για την αντικαρκινική βιταμίνη C εξακολουθεί να διχάζει την επιστημονική κοινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου