Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS αναμένουνγια φέτοςοι ειδικοί στη χώρα μας, ενώ εκτιμούν ότι ίσως ξεπεράσει το 20%! Βασική αιτία θεωρούν τη ‘χαλάρωση’ που επικρατεί για το θέμα τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης, κυρίως των μαθητών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, που πραγματοποιείται στο Divani Caravel στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Όπως επισημάνθηκε, παρ’ ότι για πολλούς το AIDS είναι μια ‘ξεχασμένη’ νόσος που αφορά μόνον ορισμένες ομάδες στις παρυφές της κοινωνίας μας, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το AIDS παραμένει νόσημα πρώτης γραμμής, αφορά όλους μας και ο κίνδυνος μόλυνσης ελλοχεύει στην καθημερινή ζωή μας με τραυματισμούς, ιατρικές θεραπευτικές πράξεις και έρωτα χωρίς προφύλαξη.

Η κοινωνική ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι νέοι και, λόγω της αυξημένης ερωτικής δραστηριότητας αλλά, κυρίως, λόγω της άγνοιας.

Για το θέμα μίλησαν οι κ Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο κ Μάριος Λαζανάς, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, η κ Βιολέτα Καψιμάλη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου AIDS και η κυρία Μαριαντζελα Ιέλο, οργανώτρια της εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Συνεδρίου.

Το νόσημα

Διανύουμε ήδη την τρίτη δεκαετία από την πρώτη περιγραφή της νόσου και το κύριο όπλο για τον περιορισμό της εξακολουθεί να παραμένει η προφύλαξη. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση (2006) του UNAIDS, κύριος στόχος είναι η διανομή προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, για να σταματήσει και να αντιστραφεί η επιδημία έως το 2015.

Επίσης αναφέρεται ότι πάνω από 65 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί από τον HIV και έχουν συμβεί πάνω από 25 εκατομμύρια θάνατοι. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 4 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις και αναμένονται 2,8 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει διαχρονικά αυξητική τάση.

Θεραπεία και νέα Φάρμακα

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα (αν και δεν επιτυγχάνουν την εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό και έχουν πολλές παρενέργειες) επιφέρουν σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας αλλά και θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, έτσι ώστε η HIV λοίμωξη να αποτελεί σήμερα μια χρόνια νόσο. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της θεραπείας είναι η αντοχή που αναπτύσσει ο HIV στα αντιρετροϊκά φάρμακα και αποτελεί τον κύριο λόγο για την αναζήτηση νέων φαρμάκων, ικανών να δράσουν έναντι των ανθεκτικών στελεχών του ιού.

Η διαδικασία της εισόδου του HIV στα κύτταρα αποτελεί σημαντικό στόχο για την ανάπτυξη νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων. Οι ανταγωνιστές του CCR5 συνυποδοχέα αποτελούν τη νέα τάξη αντιρετροϊκών φαρμάκων, που θα εμπλουτίσει δυναμικά το οπλοστάσιο έναντι του HIV όπως και οι αναμενόμενοι αναστολείς Ιντεγγράσης (νέα κατηγορία φαρμάκων).
Σημασία επίσης δίνεται και στην απλοποίηση της θεραπευτικής αγωγής.

Έκθεση Ζωγραφικής

Καθιερωμένη πιά η συμμετοχή των καλλιτεχνών στο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS. Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι Έλληνες και Ιταλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, προσφέροντας τα έργα τους σαν μικρή συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από AIDS. Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την υποστήριξη παιδιών με AIDS. Η έκθεση θα λειτουργεί στο φουαγιέ του Συνεδρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του από την Παρασκευή το πρωί έως την Κυριακή το απόγευμα.

Τελετή έναρξης

Φέτος η τελετή έναρξης δίνει ένα δικό της στίγμα. Ξεκινά με την παρουσίαση του μονόπρακτου του Τενεσί Γουίλιαμς ‘Μίλα μου σαν τη βροχή και άσε με ν’ ακούω’ από τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ Αθήνας. Ακλουθεί διάλεξη της θεατρολόγου και καθηγήτριας του τμήματος θεάτρου της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. κυρίας Δηούς Καγκελάρη με θέμα ‘Για το θέατρο και τον έρωτα’.


Δεν υπάρχουν σχόλια: