Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Επικίνδυνη η σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, ενώ έρευνα στη χώρα μας έδειξε πως από τους σεξουαλικά δραστήριους νέους, ποσοστό 10% δεν χρησιμοποιούσαν καμία αντισυλληπτική μέθοδο, 39% χρησιμοποιούσαν αναξιόπιστες μεθόδους, όπως μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης, 51% χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό και 5% το χάπι.

Η ίδια έρευνα έδειξε πως το 20% των εφήβων είχαν ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία μέχρι τα 16 έτη, ενώ από αυτούς το 5,7% ξεκίνησε σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικία 12 ετών και το 10,2% σε ηλικία 13 ετών!
Η κατάχρηση του διαδικτύου είναι ένα συχνό επίσης πρόβλημα, καθώς το 18,2% παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα, ενώ ήδη παρακολουθούνται τα 15 πρώτα παιδιά με αυτό το πρόβλημα στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργεί στο Παίδων ‘Α. Κυριακού’.

Η μονάδα, λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006, απευθύνεται σε εφήβους 10-19 ετών και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν το φάσμα των αναγκών της ηλικίας αυτής. Βασικές αιτίες προσέλευσης είναι η παχυσαρκία, οι διατροφικές διαταραχές, θέματα ανάπτυξης, ενδοκρινολογικά, γυναικολογικά, ψυχολογικά, μαθησιακές δυσκολίες, σχολική φοβία, οικογενειακή δυσλειτουργία, αντισύλληψη, σεξουαλική αγωγή. Ήδη η Μονάδα έχει δεχθεί 3.000 επισκέψεις και σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν (τηλ. 210-7710824).

Παράλληλα, ως δομή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρότυπο για τη δημιουργία ανάλογων κέντρων σε όλη την Ελλάδα, η Μ.Ε.Υ. εκπαιδεύει ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, διατροφολόγους, εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους, γυναικολόγους κ.α.) από όλη τη χώρα, καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς και φοιτητές.

Σημαντικό είναι και το ερευνητικό έργο της Μ.Ε.Υ. σχετικά με σύγχρονα θέματα της υγείας των εφήβων, μιας ηλικιακής ομάδας για την οποία ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά στην Ελλάδα (π.χ. κατάχρηση διαδικτύου, σεξουαλικές συνήθειες εφήβων, διατροφικές διαταραχές-ανορεξία, ενδοσχολική βία, οικολογική ευαισθησία των εφήβων και γνώσεις για το περιβάλλον κ.α.).

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα Μ.Μ.Ε. και την ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα. Η Μ.Ε.Υ. έχει ακόμη δημιουργήσει την σειρά φυλλαδίων ‘Τι συμβαίνει στην εφηβεία ;’ για τους εφήβους. Η σειρά καλύπτει πολύ βασικά θέματα της εφηβικής ηλικίας (σεξουαλική αγωγή, ανορεξία, εμβόλια, πρόληψη οστεοπόρωσης, ασφαλής χρήση κινητού τηλεφώνου, διαχείριση άγχους κ.α.) καιείναι πολύ φιλική, με κόμικς, διαλόγους, παραδείγματα και πολύ απλή γλώσσα.

Ομάδα επιστημόνων της Μ.Ε.Υ. επισκέπτεται, εβδομαδιαία, σχολεία και ενημερώνει μαθητές για θέματα που τους αφορούν.

Στα πλαίσια των δράσεων για την εξασφάλιση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων της Μ.Ε.Υ., διοργανώνεται έκθεση έργων τέχνης προς πώληση στην οποία θα συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες (Δ. Μυταράς, Α. Φασιανός, Βαλυράκη, Μπότσογλου, Τέτσης κ.α.) στο Πολιτιστικό Κέντρο-Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κτήριο ‘Κωστής Παλαμάς’, Ακαδημίας 48 και Σίνα), από 30 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2007.

Η τελετή της επίσημης έναρξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, στις 8.00 μμ, με συμμετοχή πολιτικών προσώπων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, γονέων και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

Σύμβολο της Μ.Ε.Υ. είναι το ‘Λουλούδι που Αλλάζει’, συμβολίζοντας τις πολυάριθμες σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές της εφηβείας. Η Μ.Ε.Υ. είναι το αποτέλεσμα συλλογικής και εντατικής δουλειάς πολλών ανθρώπων με ένα κοινό όραμα : ευτυχισμένους και υγιείς εφήβους που αναπτύσσονται σε φυσικό και ασφαλές περιβάλλον, όπως αυτό εκφράζεται από τις εικόνες που την εκπροσωπούν επικοινωνιακά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: